Sektörde Yeterince Kalifiye İşgücü Var mı?
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizm sektöründe istihdam sorununun olmadığını, varsa bunun beceriksizlikten değil, istihdamın yönetimindeki sorunlardan kaynaklandığını belirtiyor. Kavaloğlu'na göre turizm sektöründe yıllık 700 bin kişilik bir işgücü ihtiyacı var.
Yabancı İşçiler Mi Çözüm?
Dev Turizm-İş Sendikası Başkanı Mustafa Kahyaoğlu ise, özellikle Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan, Özbekistan, Filipinler, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerden turizm sektörüne on binlerce işçinin taşındığını ve bu işçilerin asgari ücretin altında çalıştırıldığını iddia ediyor. Tayga Özel İstihdam Bürosu Genel Koordinatörü İsmet Gürlek ise yıllık 4500-5000 kişilik bir işçi sirkülasyonuyla turizm sektöründe yabancı istihdam talebi olduğunu belirtiyor.
Yerli İşgücü Neden Tereddütlü?
Turizm mezunları Federasyonu (TURMEFED) Yönetim Kurulu üyesi Feridun Ergün, yerli işgücündeki yabancı dil yetersizliğinin turizmde yabancı istihdama neden olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Türkiye’deki turizm eğitiminde yabancı dil eğitiminin yetersiz olduğunu savunuyor. Ergün, turizm mezunlarının temizlik, servis gibi işlerden kaçındığını ve masa başı işler istediğini ifade ediyor. Bu durumun sebebinin ise iş güvencesi olmaması ve işsizlik olduğunu öne sürüyor.
Çözüm Nedir?
Turizm işletmelerindeki lojman koşullarının yetersiz olduğunu belirten Dev Turizm-İş Sendikası Başkanı Yahyaoğlu, işçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguluyor. İşsizlik sigortası konusunda da sıkıntılar olduğunu belirten Yahyaoğlu, işsizlik sigortasından yararlanmanın zor olduğunu dile getiriyor.
Turizmdeki istihdam sorununu çözmek için turizm meslek yasasının çıkarılması gerektiğini savunan TURMEFED Yönetim Kurulu Üyesi Ergün, turizmin meslek olarak kabul edilmediğini ve turizm mezunlarının çalışma şartlarının düzeltilmesi gerektiğini söylüyor. Yahyaoğlu ise sendikalaşmanın işçi ve işveren arasındaki bağı güçlendireceğini ve işçilerin haklarını koruyacağını ifade ediyor.