Türkiye otomotiv sektörü, ihracatının büyük bölümünü gerçekleştirdiği Avrupa pazarındaki daralmadan etkilenebilir. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, Avrupa’nın en önemli pazarımız olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa’daki daralma nedeniyle oluşabilecek araç fazlasının Türkiye’ye kaydırılma olasılığı ciddi bir risk,” dedi. Bu durum, üretim kapasitesini baskılayarak iç piyasada fiyat artışlarına neden olabilir.
Yerli üretim desteklenmezse fiyatlar yükselebilir
Avrupa’daki daralma ve Çinli üreticilerin elektrikli araç piyasasındaki yükselişi, Türkiye’de ithal araç arzını artırabilir. Ancak bu, yerli üreticiler üzerindeki baskıyı büyütebilir. Eroldu, bu süreci yönetebilmek için Türkiye’de yerli araçların pazar payını artıracak politikaların hayata geçirilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Çinliler Avrupa ve Türkiye’de rekabeti kızıştırıyor
Alman otomotiv devlerinin Çinli üreticilerle rekabet edemediğine dikkat çeken Eroldu, Çinli firmaların düşük üretim maliyetleri ve devlet teşvikleri sayesinde pazar paylarını hızla artırdığını söyledi. Almanya’nın Çin pazarındaki payı 2019’da %26,2’den 2024’te %20,3’e gerilerken, Çinli markaların payı %66’ya yükseldi. Eroldu, Çin menşeli araçlara getirilen ek vergilerin Türkiye iç pazarında fiyatları artırabileceğini belirtti.
Türkiye’de fiyatlar nasıl etkilenir?
Avrupa’dan Türkiye’ye yönelen fazla araç üretimi, kısa vadede ithal araç fiyatlarında düşüş yaratabilir. Ancak, Avrupa’da ve Türkiye’de yerli üretimi korumak için alınan ek vergi kararları, uzun vadede fiyatları yukarı çekebilir. Eroldu, bu süreçte iç piyasada tüketicinin korunması için stratejik planlama yapılması gerektiğini vurguladı.
Koruyucu politikalar şart
Eroldu, “Türkiye’nin üretim rekabetçiliğini koruyarak dışa bağımlılığı azaltmamız şart” dedi ve ekledi: “Mevcut tesisleri korumak ve yerli üretimi destekleyecek politikalar oluşturmak, yalnızca sektörümüz için değil, tüketiciler için de kritik.”