Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, son 5 yılda Diyarbakır'da 200'den fazla petrol arama ve çıkarma sahasının faaliyete geçtiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, petrol sahalarının Diyarbakır'ın tarım arazileri, mera ve ormanlık alanları üzerine kurulduğu ve son 5 yılda petrol arama faaliyetleri nedeniyle Diyarbakır'ın tarımsal alan kaybının 35 bin hektar olduğu ifade edildi.

Baro: "Petrol Faaliyetleri Hukuka Aykırı!"

Baro açıklamasında, petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinin "ÇED Gerekli Değildir" kararı alınarak uygulandığı ve bunun hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, "Halk sağlığını ve kamuyu ciddi derecede etkileyen bu faaliyetin, çevreye olan etkisinin tespitine ve alınması gereken tedbirlere dahi gerek görülmeden uygulanması açıkça hukuka aykırıdır" ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır Barosu İptal Davaları Açtı

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, petrol arama faaliyetlerine karşı hukuki süreç başlattı. Baro tarafından açılan iptal davaları şunlardır:

  • Bismil ve Ergani ilçelerinde bulunan 1. sınıf tarım arazilerinde yapılması planlanan petrol arama faaliyetlerine karşı iptal davası.
  • Çermik ilçesinde Önemli Doğa Alanı (ÖDA) kapsamında kalan bir tarım arazisine yapılması planlanan petrol arama faaliyetine karşı iptal davası.

Diyarbakır Barosu, Silvan ve Hazro'da da Petrol Faaliyetlerinin Durdurulmasını Talep Ediyor

Diyarbakır Barosu, Silvan ve Hazro ilçelerinde de petrol faaliyetlerinin durdurulması için Diyarbakır Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvuru yaptı.