O isimler artık açıklanacak! Vergi vermeyenlerin isim listesi çok yakında yayınlanacak O isimler artık açıklanacak! Vergi vermeyenlerin isim listesi çok yakında yayınlanacak

2024'ün ilk yedi ayında 1554 şirket konkordato talebinde bulundu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %50-55 oranında bir artışa işaret ediyor. Özellikle inşaat sektörü, bu artıştan en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün'ün konkordato talebi, sektörün yaşadığı mali darboğazı gözler önüne serdi.

Tasfiye hakkı talebi

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe malzeme fiyatlarındaki artış nedeniyle ekonomik bir dalgalanma yaşandığını belirtti. Tellioğlu, "Müteahhitler, aldıkları işlerde en az iki kat maliyet farkıyla karşılaşıyor. Krediye ulaşmak zorlaştı ve faiz oranları çok yüksek. Müteahhitleri iflasa sürüklemek yerine koşulsuz tasfiye hakkı tanınmalı" dedi.

Yanlış politikalar ve konkordato dalgası

Anadolu Yakası İnşaatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu ise hükümetin yanlış politikalarının şirketleri zor duruma soktuğunu belirtti. Erkutoğlu, "Yenigün İnşaat gibi devletle iş yapan büyük firmalar bile ödemelerini alamıyor. Bu durum, birçok sektörde konkordato taleplerinin artmasına neden oluyor" diye konuştu.

En riskli sektör: İnşaat

Konkordatotakip.com verilerine göre, 2023 yılında toplam 1516 konkordato talebi olurken, 2024'ün ilk yedi ayında bu rakam 1554'e yükseldi. İnşaat sektörü, 398 firma ile en riskli sektör olarak öne çıkıyor. Geçen yılın tamamında sektörde 143 konkordato talebi bulunurken, bu yılın ilk yedi ayında bu sayı 97'ye ulaştı.

Editör: Haber Merkezi