2015 seçimlerinde Konya'dan milletvekili adayı olan ve AK Parti'den milletvekili seçilen, KOP Bölge Kalkınkma İdaresi Kurucu Başkanlığı görevini yürüten KTO Üniversitesi kurucu rektörlüğü görevlerini üstlenmiş olan Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu'ndan olası İstanbul depremi öncesi çarpıcı bir öneri geldi. 2015 yılında attığı "Marmara Bölgesi fiziki olarak sıkıştı. Türkiye'nin en az iki Yeni Marmara Bölgesi'ne ihtiyacı var. KOP bunlardan birine aday. Eli daha güçlü" twitine atıfta bulunan Babaoğlu, son paylaşımında göçle ilgili çarpıcı tespitler aktardı.

Prof. Dr. Babaoğlu, yüzölçüm-nüfus karşılaştırması yaparak KOP bölgesinde yer alan Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray'ın tarım arazilerine zarar vermeden 40 milyon nüfusu kaldırabilecek kapasitede olduğunu belirtti. Babaoğlu attığı takipli twitte şunları söyledi:

- Jeolojik, jeopolitik ve dengeli ülkesel kalkınma açılarından değerlendirildiğinde Türkiye’nin en az iki yeni güç merkezine ihtiyacı var. Çünkü İstanbul başta tüm Marmara Bölgesi her yönüyle sıkıştı ve gözüken riskler gittikçe artıyor. Aslında bunu uzun süredir dillendiriyoruz.
- Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinden oluşan ilk etap KOP Bölgesi 65000 km2, yoğunluğu ~50 kişi/km2. İstanbul’un alanı 5300 km2, yoğunluğu ~3000 kişi/km2. 
İstanbul’un 1/4 yoğunluğunda ve tarım alanlarına hiç dokunmadan KOP 40 milyon insana ev sahipliği yapacak büyüklükte.
- Merkezi konumu, geniş alan varlığı ve güvenliğiyle ülkesel felaketlerde bölge hep ilk akla gelir. Örneğin, Osmanlı İstanbul’un işgal döneminde önemli devlet evrakını Konya’da saklayarak kurtarmış. KOP İdaresi olarak 2013 yılında şu kitabı hazırlatmıştık.

osmanlinin-guvenli-veri-merkezi

- Riskler bakımından homojen bir coğrafyaya dahi sahip olunsa kalkınmanın ülke geneline dengeli yayılması, içeriye ve dışarıya hızla reaksiyon gösterebilmesi adına en az birkaç güç merkezine sahip olunması gerekir. Bu amaçla radikal bir ülkesel politika değişikliğinin tam vakti.

osmanlinin-guvenli-veri-merkezi2
- Güncellenmiş deprem risk haritasına bakınca Antalya ve Mersin de dahil edilerek Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde olarak KOP illeri birlikte Marmara’dan sonra Türkiye’nin ikinci güç bölgesi olmaya en yakın aday bölge.
Sanayi, tarım, turizm, deniz, liman ve güvenlik… Hepsi var.
- Bu amaçla aslında çok fazla yapılması gereken de yok. Liman genişletmeleriyle birlikte fizibilite çalışması tamamlanmış Antalya-Konya-Aksaray hattı dahil yük ve yolcu (karma) hızlı tren hatlarının hızla yapılması ve stratejik yatırımların ağırlıklı olarak bölgeye kaydırılması.
- Konya-Mersin hızlı tren hattı yapımı hızla devam ediyor. Bağlantı noktası olarak Niğde Ulukışla’ya bir kuru liman (dry port) Mersin limanının yükünü alacak, büyük bir lojistik üsse dönüşecektir. Yeterli alan var. 2014-2018 ilk KOP Eylem Planı’nda aslında tüm bu tespitler mevcut.

- Antalya-Konya-Aksaray yük+yolcu hızlı tren hattı tamamlandığında Kapadokya, Kayseri, Sivas bağlantılarıyla aslında Selçuklu hattı da oluşturulmuş olacak. Kars-Tiflis-Bakü diğer yandan Samsun limanına bağlantı sağlanacaktır. Ticari ve turistik hareketin bir diğer ana omurgası bu.
- Son olarak seriye Osmanlı dönemine ait şu haritayı da ekleyelim. 

osmanli-konya-haritasi
Mersin’i de dahil ettiğimizde o dönemin Konya Vilayeti zaten bu akışta önerdiğimiz Türkiye’nin yeni güç merkezi bölgesi adayı.