Türkiye'de dijital yayıncıların telif haklarını korumak adına beklediği Dijital Telif Yasası konusunda uzmanlar ve komisyon üyeleri önemli açıklamalarda bulundu. Kanada'nın ardından Google'ın her yıl 74 milyon dolar ödeme yapmayı kabul ettiği dijital yayıncılara ilişkin gelişmeler, Türkiye'nin de bu alandaki adımlarını hızlandırma çabalarını güçlendirdi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Haber ve içerikler artık internet üzerinden okunuyor. 63 milyon kullanıcının olduğu bir ortamda emek hakkı korunmalıdır. Türkiye acilen bir Dijital Telif Yasası çıkarmalı. Benim haberimi kullanıyorsan kusura bakma ama bedelini ödemek zorundasın." şeklinde vurgularda bulundu.

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Üyesi Şebnem Bursalı ise, Avrupa normlarında yayıncı haklarını koruyacak bir yasa çıkarmak için çalıştıklarını belirterek, "Üzerimize düşeni yapmaya hazırız." dedi.

Uzmanlar, dijital yayıncıların ortak beklentilerini ortaya koymak adına çalıştaylar düzenlenmesi ve uzman görüşlerinin alınmasının önemine dikkat çekiyor. Ödeme şartları, miktarları ve hizmetlerin nasıl değerlendirileceği gibi konuların yasanın içeriğinde netlik kazanması gerektiği ifade ediliyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ali Murat Kırık, "Ortak bir uzlaşıya varılmalı. Ödemenin nasıl olacağı, hangi şartlarda olacağı, kimlere kaç hit karşılığında ne kadar ödeneceği tartışmaya mahal vermeden yasada yer almalıdır. Bu yasa ile medyanın sürdürülebilirliğine katkı verilirken, sağlanacak gelirle istihdam artışları da sağlanacaktır." dedi.

Türkiye'de dijital yayıncıların haklarını korumaya yönelik beklentiler, uluslararası örnekler ve uzman görüşleri ışığında şekillenmeye devam ediyor. Henüz netlik kazanmasa da dijital telif yasası konusundaki çalışmaların hız kazandığı gözlemleniyor.