İhracatçı sektörlerin başında gelen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, sadece ihraç pazarı değil üretim gücünü de kaybetmekten endişeli. Dövizdeki baskı nedeniyle Türkiye’nin pandemide yakaladığı fırsatı uzun soluklu yönetemediğini söyleyen LC Waikiki’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, bu baskının üreticiyi ithalata yönlendirdiğini belirtti.

Dünya Gazetesi'nden Nurdoğan Aslan Ergün'ün haberine göre ihracatçının yurt dışı talebi yurt dışında üreterek karşılamak zorunda kaldığını ifade eden Küçük, “Yani dış pazarlarda satacağımız ürünü Bangladeş, Miammar, Mısır ya da Afrika’nın başka bir ülkesinde üretip oraya gönderme zorunluluğu doğuyor. Çünkü rakiplerimiz onu yapıyor” dedi.

Artık pazar kadar üretim gücünün de önemli hale geldiğine vurgu yapan Küçük, “Henüz üretim gücümüzü kaybettiğimizi söyleyemem. Ama bu gücü tutmamız hükümetlerin bundan sonra alacağı döviz politikası kararına bağlı” diye konuştu.

Enflasyon artışıyla döviz artış oranı aynı gitmediği zaman ihracatçı üreticinin rekabet etme şansını kaybettiğini vurgulayan Küçük, şöyle devam etti: “Enflasyon yüzde 50 artıyorsa dövizin de o oranda artmasıyla ihracatta problem olmaz. Asgari ücret yüzde 100, enerji yüzde 200, kimyasal, pamuk gibi diğer girdi kalemleri artıyorsa ama döviz artmıyorsa o zaman yurt dışına ürün satma konusunda elimiz zayıflıyor.”

Hazır giyim satışlarının iç pazarda adetsel olarak büyüyeceğini öngören Küçük, turizm hareketliliğinin başlamasıyla pazarın canlanacağını düşünüyor. Küçük, “Özellikle yaz sezonuna giriyoruz. Turizmle beraber tekrar pazar canlanacak. Giyim fiyatları enflasyonun altında kalacak ama adet bazlı bir daralma beklemiyorum” dedi. Yaz aylarında turist alımlarının ciro içindeki payını yüzde 20-25 olarak açıklayan Küçük, yıl ortalamasını ise yüzde 15 olarak iletti.