Ölçme-değerlendirme sistemi değişiyor: Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokullarda öğrencilerin performansını ölçme ve değerlendirme sürecinde sınav sistemini sonlandırarak "süreç odaklı öğrenme" yaklaşımına yöneliyor. MEB, öğrenci gelişim dosyasıyla öğrencilerin ilerlemesini izlemeyi amaçlıyor.

Öğrenci Gelişim Dosyası: MEB'in yeni yaklaşımı, öğretmenlerin dersler sırasında öğrencilerin sürekli olarak performanslarını değerlendirmesini içeriyor. Öğrencilerin yaptıkları çalışmalar, gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve görevler gibi ölçme araçlarıyla öğrenci gelişim dosyasında tutulacak.

Durum Değerlendirmesi Önem Kazanıyor: MEB, yeni yaklaşımla birlikte okullarda "durum değerlendirmesi"nin daha büyük bir rol oynayacağını belirtiyor. Öğrencilerin başlangıç noktalarıyla geldikleri noktalar arasındaki gelişimi değerlendirmek, sınav sonuçlarından daha anlamlı hale gelecek.

Türkçe Becerileri Ölçme: İlkokullarda özellikle Türkçe dersinde doğru ve etkin iletişim becerilerini geliştirmeye odaklanacaklarını söyleyen MEB yetkilileri, öğrencilerin düşünme, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini artırmayı hedefliyorlar. Bu doğrultuda özel ölçme araçları kullanılacak.

Sınavlara Farklı Bir Bakış: MEB, öğrencilere sınav başarısı sağlamak için sadece test çözmek yerine düşünme ve muhakeme yeteneklerini geliştirmenin daha önemli olduğunu vurguluyor. Öğrencilerin okuduğunu anlama ve sorunları kendi düşünceleriyle çözme becerilerinin geliştirilmesi öncelikli hale gelecek.

Öğretmenlere Destek: MEB, öğretmenlere süreç odaklı ölçme değerlendirme konusunda destek olmak için ölçme araçları ve örnek materyaller sunacak. Bu materyaller, öğrencilerin gelişimini daha etkili bir şekilde izlemelerine yardımcı olacak.

Sonuç Odaklı Değil, Süreç Odaklı Öğrenme: MEB, öğrencileri ve okulları sıralamak yerine öğrenme sürecinin kalitesine odaklanmayı amaçlıyor. Öğrencilerin hangi aşamada ne kadar ilerleme kaydettiği ve öğretim sürecinin etkisi değerlendirme sürecinde öncelikli olacak.