Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ülke genelindeki imar affı beklentilerine son noktayı koyarak, böyle bir affın olmayacağını net bir şekilde ifade etti. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge'ye yaptığı açıklamada, "İmar affı kesinlikle yok. Böyle bir beklentiyle iş yapanlar sakın yapmasınlar. Başlarına belayı satın almasınlar. Kesinlikle yıkılır..." dedi. Bu açıklamayla birlikte, imar affı beklentileri hükümet tarafından resmen reddedilmiş oldu.
Çekirge, yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:
Sakın yapma! Seçim var ama af yok
"Bir bakan daha ne desin? İşte buradan ve en yetkili ağızdan ilan ediliyor:
- Sakın yapma kardeşim. Yerel seçim öncesi imar affı beklentisi yanlış bir beklenti. Doğru değil. Sonra zararını sen görürsün.
Zaten deprem faciası sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok büyük bir kesinlikle açıklamıştı.
Yani: 'Artık imar affı bitmiştir... Boşuna yanlış yollara sapıp maddi manevi zarar görme.'"
BUNLARI DA OKUYUN
- Konya'daki depremi dolunay mı tetikledi?
- Konya'daki deprem bize ne anlatıyor?
- Konya'nın deprem risk bölgeleri
- Konya'daki fay hatları nereden geçiyor?
DEPREM GERÇEĞİ KONYA’NIN ENSESİNDE
Ancak, imar affı konusu sadece bir siyasi mesele olmanın ötesine geçiyor. Konya'da geçtiğimiz aylarda yaşanan 5 büyüklüğündeki deprem, uzmanların dikkatini bir kez daha Konya'nın depreme hazırlıklı olup olmadığına çekti. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, yaptığı açıklamada, depremin Konya Fay Zonu'nun kuzey ucunda meydana geldiğini ve bu depremin kaydedilen en büyük deprem olduğunu belirtmişti.
KONYA’DA 6-6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR
Ağustos ayının ilk günü yaşanan deprem sonrası konuşan Prof. Dr. Arık, "Eğer Konya fay zonu bir bütün halinde kırılırsa 6-6,5 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir. Ama bu deprem biraz daha bağımsız bir deprem ve en fazla 4-4,5 büyüklüğünde artçılar yaşatabilir" şeklinde konuştu. Ayrıca, Konya'nın alüvyon zemin üzerine kurulu olması nedeniyle depremin etkisinin daha fazla hissedildiğini ifade etti.
KONYA DEPREME HAZIR DEĞİL
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Kamil Akın ise, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada Konya'nın yapı stokunun büyük bir depreme hazır olmadığını vurguladı. Akın, "Konya’da en az 30 bin binanın dönüşüme girmesi lazım. Bunun yanında Konya’da imar affı vb. şeylerle de sorunlu yapı sayısı artıyor." dedi. Özellikle imar affı gibi uygulamaların, yapıların güvenliğini tehlikeye attığını ve hazırlıksız binaların sayısını artırdığını dile getirmişti.
KONYA’DA İMAR AFFI VE SONRASI
Konya, imar affı beklentileri konusunda da dikkat çekici bir durum sergiliyor. İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Kamil Akın, "Konya'da 156 bin 613 kişi imar affına başvurmuş ve Konya bu rakamla başvuru sayısında İstanbul ve İzmir’in ardından 3'üncü sırada yer alıyor." ifadelerini kullanarak, Konya'nın imar barışına yoğun ilgi gösterdiğini belirtmişti.
KONYA’DA 30 BİN BİNADA RİSK VAR
Ancak bu ilginin, yapı stokunun ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu da gösterdiğini belirten Akın, "Konya'da en az 30 bin binanın dönüşüme girmesi lazım. Bunun yanında Konya’da imar affı vb. şeylerle de sorunlu yapı sayısı artıyor." şeklinde uyardı. Akın, yapıların uzmanlar tarafından belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerektiğini ve depreme karşı hazırlıklı hale getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Sonuç olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı'nın imar affı olmayacağı yönündeki açıklamasıyla birlikte, Konya'da yaşanan deprem ve uzmanların uyarıları, yapı stokunun güçlendirilmesi ve depreme hazırlıklı hale getirilmesi gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, imar affı gibi uygulamaların, sorunlu yapı sayısını artırabileceği ve deprem gibi doğal afetler karşısında ciddi tehlikeler oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
İMAR AFFINDA KONYA'YA KAÇ BELGE VERİLDİ?
Euronews’te yer alan habere göre imar barışı ile 3 milyon 110 bin adet yapı Kayıt Belgesi alınırken bunların 96 bini usulsüz olduğu gerekçesiyle iptal oldu. Yasa ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce imar mevzuatına aykırı olarak yapılmış binalar, belli bir bedel ödenerek kayıt altına alınmıştı. Konya'da ise 114.241 yapı kayıt belge sayısı başvurusu alındı. Bu başvuruların 1.662'si iptal olurken 112.579'si kabul edildi.
İmar Barışı: İllere göre yapı kayıt belgesi