Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulunda, Türkiye'nin de öncülüğünde hazırlanan "UNRWA'nın İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki Eğitim Faaliyetlerinin Sürdürülmesinin Desteklenmesi" başlıklı tasarı oy çokluğuyla kabul edildi. ABD, Arjantin, Çekya ve Paraguay tasarıya "ret" oyu verirken, Arnavutluk ve Burkina Faso çekimser kaldı. Kuruldaki 58 ülkeden 50’si tasarıya destek verdi.

Filistinli Çocukların Eğitimi Tehdit Altında

Tasarıda, İsrail'in UNRWA’nın eğitim faaliyetlerini hedef alan yasal adımlarına yönelik ciddi endişeler ifade edildi. Filistinli çocukların eğitim hakkını tehdit eden adımların kınandığı tasarı, UNRWA’nın faaliyetlerini desteklemek için UNESCO'nun kararlı bir taahhüt sunduğunu belirtti.

AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Adayı Belli Oldu: Yeniden Erdoğan AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Adayı Belli Oldu: Yeniden Erdoğan

Ayrıca, İsrail’in bu kararlarının uluslararası hukuk ve BM kararlarını ihlal edeceği vurgulanarak, UNRWA’nın dokunulmazlığının altını çizen önemli mesajlar verildi.

Gazze'deki Kriz Derinleşiyor

UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, oturumda yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze’deki saldırılarının "derinden endişe verici" bir boyuta ulaştığını ifade etti. Aybet, insani yardımın kasıtlı olarak engellenmesi ve açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasının uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu vurguladı.

Aybet ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarması gerektiğini dile getirerek, uluslararası hukukun temel taşlarının İsrail tarafından baltalandığını belirtti.

UNRWA'nın Kritik Rolü

Aybet, UNRWA’nın Filistinli mülteciler için "can simidi" olmaya devam ettiğini söyledi. İsrail’in 247 UNRWA çalışanının ölümüne neden olan saldırılarının, bölgedeki insani yardım çabalarına büyük bir darbe vurduğunu ifade etti. Türkiye’nin bu yıl UNRWA’ya 15 milyon dolar katkı sağladığını ve 2025 yılında 120 bin ton un desteği vereceğini açıklayan Aybet, Türkiye’nin Filistin halkının yanında durmaya devam edeceğini belirtti.

"Büyük Bir Başarı"

Tasarıya 50 ülkenin destek vermesi, Türkiye’nin diplomatik başarısı olarak nitelendirildi. Büyükelçi Gülnur Aybet, kararın İsrail'in uluslararası platformlarda giderek yalnızlaştığını gösterdiğini söyledi. Aybet, "Dünya kamuoyu, İsrail’in soykırım politikalarına artık 'dur' demesi gerektiğini idrak ediyor" dedi.

İsrail’in Tartışmalı Kararı

İsrail Meclisi, 28 Ekim’de UNRWA’nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerini yasaklayan bir tasarıyı kabul etmişti. UNESCO’nun aldığı bu karar ise İsrail’in bu girişimine karşı uluslararası alanda verilen ilk resmi tepki oldu.

Editör: Haber Merkezi