Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkileyen deprem sonrasında yaklaşık 36 bin vatandaşımız yaşamını yitirdi. 80 binden fazla vatandaş ise memleketini terketmek zorunda kaldı.

Yaşanan felaket sonrası gözler Konya'daki fay hatlarına çevrildi. Hafta boyunca yerel gazeteler Konya'daki faylarla ilgili uzman görüşlerini aldı. Kimi uzmana göre Konya'da büyük şiddette deprem beklenmezken kimisine göre de deprem 6'nın üzerinde olabilir.

Ayrıca MTA'nın ortaya çıkan haritasında Konya'da 6.6 şiddetine kadar deprem olabileceği yönünde bilgi ise dikkat çekti.

DEPREM 6 VE 6,5 ŞİDDETİNDE OLABİLİR

Merhaba Gazetesi'nde yayınlanan haberde Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren'in açıklamalarına yer verildi. Eren, açıklamasında Konya'daki fay zonunun 50 kilometreye ulaştığını bu fayın kırılması durumunda 6 ila 6,5 şiddetinde bir depremin oluşabileceğini söyledi. Eren ayrıca olabilecek depremde şehir merkezinin büyük zarar görebileceğini görüşünü de belirtti.

BÜYÜK DEPREM BEKLEMİYORUZ

Bakış Gazetesi'nde yer alan haberde ise Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Konya’da büyük deprem üretecek fay hattının olmadığını ama Konya çevresinde büyük deprem üretme fay hatlarının olduğunu vurgulayan Şükrü Arslan şunları söylemişti:

- Konya merkezden geçen Sille dağlarının eteklerinden Meram Akyokuş tarafından devam eden Konya fay zonu var.

- Bu Konya Fay zonu, deprem üretme periyot aralığı, yani deprem üretme aralığı derken; bütün faylar küçük depremler üretebilir.

- Yani 3 ya da 5 şiddeti aralığında deprem üretme potansiyelleri var ve tedbir alınabilir.

- Tehlike arz edecek depremler olarak görmüyoruz biz.

- Daha ziyade 5’i üzerinde deprem üretme potansiyeli çok uzun periyotlara yayılmış bir fay hattı.

- Konya fay zonu 250 yıldan çok daha uzun bir periyot aralığına sahip.

SON AÇIKLAMA ARIK'TAN

Konya’da geçtiğimiz Cuma gecesi meydana gelen 3,0 büyüklüğündeki depremin ardından önemli açıklamalarda bulunan Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, “Konya’da 50 kilometre uzunluğunda bir fay hattı var. Fay zonunun tek parça halinde kırıldığında 6 ve ya 6,5 şiddetinde deprem üretebilir” dedi.