Konya'nın merkezinde yer alan ve 40 kilometreyi aşan geniş bir alana sahip olan bölgede, fay hatlarının olmamasına rağmen son dönemde yaşanan depremler endişe yaratıyor. 1 Ağustos 2023 tarihinde 5.0 şiddetinde kaydedilen depremin ardından bugün (7 Ağustos 2023), Selçuklu'ya bağlı Çaltı'da meydana gelen depremin, birbirine çok yakın bölgelerde gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Bu tür bölgelerde yaşanan depremler, alüvyal zeminin etkisiyle daha yoğun bir şekilde hissedilirken, uzmanlar tarafından endişeyle takip ediliyor.

NEDEN ÇOK HİSSEDİLİYOR?

Konya'dan geçen ve içlerinde Selçuklu'nun da yer aldığı fay hatları, şehir merkezinde önemli bir risk oluşturuyor. Ancak, buna rağmen yaşanan son depremlerin, diri fay hattının işaretlenmediği bölgelerde yoğunlaşması dikkat çekiyor. Fay hatlarının tespit edilmediği bu bölgelerde meydana gelen depremler, özellikle alüvyal zeminin etkisiyle sarsıntının şiddetini daha da artırabiliyor.

BU HABERLERE DE GÖZ ATIN

Konya'daki fay hatları nereden geçiyor?

Konya'daki deprem bize ne anlatıyor?

Konya depremi sonrası o bölgeyi işaret etti

Konya'da hangi ilçe ne kadar tehlikede?

Konya'da beklenen depremin büyüklüğü kaç?

EN TEHLİKELİ FAYLAR BU İLÇELERDE

Konya'nın en tehlikeli fay hatlarına sahip ilçeleri arasında Akşehir, Altınekin, Doğanhisar ve Ilgın bulunuyor. Ancak, son yaşanan depremlerin fay hattı olmayan bölgelerde yoğunlaşması, uzmanları deprem risklerinin tespiti ve yönetimi konusunda daha derinlemesine araştırmalara yönlendiriyor.

UZMANLAR ARAŞTIRIYOR

Uzmanlar, bu tür fay hattı olmayan bölgelerde meydana gelen depremlerin altında yatan nedenleri ve alınması gereken önlemleri değerlendiriyor. Fay hatlarının tespit edilmemesi, deprem risklerini doğru bir şekilde öngörmeyi zorlaştırırken, sismik aktivitenin daha yakından takip edilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi konusundaki önem vurgulanıyor.

Şehir merkezinde diri fay hatlarının dışında da deprem risklerini göz ardı etmemek ve önlem almak, bölgedeki güvenliği artırmak için önem arz ediyor. Uzmanlar, deprem konusundaki çalışmaların ve alınacak tedbirlerin bu tür riskli bölgelerde artırılması gerektiğini belirtiyor.

Konya'da 1 milyondan fazla insanın yaşadığı fay hatlarını içine alan bölgeler şu şekilde:

BİRİNCİ FAY HATTI

Konya’daki en uzun fay hattı Selçuklu ilçesi Kelebekler Vadisi civarı Ahmet Yesevi Caddesi’nin orta kısımlarından başlayarak İsmail Kaya Caddesi’ni kesiyor. Buradan devam eden hat Sille Mahallesi’ne paralel olarak kanal boyu diye bilinen mevkiden Selçuklu Seyir Tepesi’nin yamacını da kesyor.

Hattın devamında ise Meram Tıp Fakültesi, Beyşehir Caddesi’nin Akyokuş yamacı yer alıyor. Hat, Dutlu Caddesi paralelinde Şehitler Ormanı olarak bilinen Meram’ın ana merkezinden Krom Fabrikası’nı takip ederek Antalya Çevre Yolu sınırı Dutlukır Parkı’nda son buluyor.

konya-fay-hattinin-gectigi-bolgeler

İKİNCİ FAY HATTI

Büyükkayacık Mahallesi sınırlarından başlayan ikinci fay hattı ise Konya Büyükşehir Belediyesi Birlik Parkı üzerinden Ankara Yolu’na paralel biçimde havalimanının sınırından düz bir çizgi halinde Türk Yıldızları Parkı’nı takip ederek Sadık Ahmet Caddesi’ni dik olarak kesiyor.

Fay hattı Konya Çimento Fabrikası’nın arka kısmından sanayi sitelerini yine dik keserek İstanbul Yolu üzerinde bulunan bir otelin altından yoluna devam ediyor.

Bu fay hattı Selçuklu sınırları içinde İbn-i Sina Caddesi başında son buluyor.

Editör: Haber Merkezi