Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2025 yılı Mart ayına ait Alansal Yağış Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, Türkiye genelinde ortalama yağış miktarı metrekareye yalnızca 28,8 kilogram olarak ölçüldü. Bu rakam, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 53, geçen yıl mart ayına göre ise yüzde 59 azalma anlamına geliyor. Son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı bu yıl gerçekleşti.
Konya’da Tarımı Vuran Kuraklık
Zirai don afetinin yaşandığı Konya, Mart 2025’te son 39 yılın en kurak dönemini yaşadı. Kuraklık, özellikle tarım alanlarını olumsuz etkilerken, bölgedeki çiftçiler için endişe kaynağı oldu. Aksaray, Ankara, Çankırı, Denizli, Hatay, İzmir, Kırıkkale, Manisa, Karaman, Kütahya ve Balıkesir gibi illerde de benzer şekilde son 35 yılın en düşük mart yağışları kayıtlara geçti.
Ege ve İç Anadolu’da Sert Düşüş
Yağışlardaki azalma bölgesel olarak da çarpıcı. Ege Bölgesi’nde yağışlar normaline göre yüzde 79 azaldı. Bu, bölgenin son 65 yılın en düşük mart ayı yağışı anlamına geliyor. Marmara’da 39, İç Anadolu’da 35, Karadeniz’de ise son 32 yılın en düşük yağışı gözlemlendi.
Manisa, yüzde 91'lik oranla yağışların en çok azaldığı il oldu. Öte yandan, Erzincan ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde yağışlar yüzde 40'ın üzerinde artış gösterdi. Erzincan’da yağışlar yüzde 35 artarak en yüksek artış oranını yakaladı.
Yağışlı Gün Sayısı Alarm Veriyor
Türkiye genelinde yağışlı gün ortalaması, 1991-2020 döneminde 11,3 gün iken, 2025 Mart ayında sadece 6,4 gün oldu. Bu düşüş, özellikle kuraklıkla mücadelede önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor.
İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Adana, Hatay, Ankara, Çankırı, Çorum, Eskişehir ve Kırıkkale gibi illerde yağışlı gün sayısı bazı yerlerde 1 güne kadar geriledi. Buna karşılık, Karadeniz ve Doğu Anadolu’daki bazı illerde yağışlı gün sayısı 15-20 gün aralığına kadar ulaştı.
En Az ve En Fazla Yağış Alan İller
-
En az yağış: Ankara – metrekareye 5,1 kilogram
-
En fazla yağış: Tunceli – metrekareye 89,2 kilogram
Uzmanlar, özellikle tarım alanlarında oluşabilecek zararların önüne geçilmesi için kuraklıkla mücadele planlarının hızla devreye alınması gerektiğini vurguluyor. Mart 2025, Türkiye için kuraklık riskinin ve iklim değişikliği etkilerinin somut şekilde hissedildiği bir dönem olarak kayıtlara geçti.