Türkiye'nin önde gelen deprem uzmanlarından olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan deprem aktivitesini değerlendirdi. Prof. Dr. Sözbilir, bölgedeki son depremlerin ardı ardına gelmesinin nedenlerini ve olası senaryoları açıkladı.

Sözbilir, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede deprem aktivitesinin sürdüğünü vurguladı. Özellikle Malatya-Yeşilyurt civarındaki depremlerin büyük bir yoğunlukla ve benzer büyüklüklerde devam ettiğini belirten Sözbilir, bu durumun aşırı stres birikimi nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, "Bu sabah Yeşilyurt merkezli 5 büyüklüğündeki deprem, diri fay sınıfında değerlendirilmeyen kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı bir fay üzerinde gelişmiş olabilir. Türkiye'nin diri fay haritasına bakıldığında depremlerin yoğunlaştığı Yeşilyurt güneyinde çizilmiş bir diri fay olmadığını görüyoruz fakat meydana gelen depremler Doğanşehir ile Yeşilyurt arasında uzanan bir fayın varlığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Sözbilir, mevcut verilere dayanarak Türkiye Diri Fay Haritası'nın güncellenmesi gerektiğini de dile getirdi. Özellikle 2,5 milyon yıldır deprem üretmeyen fay hatlarının aşırı stres birikimi nedeniyle yeniden aktif hale gelebileceğine dikkat çekti. "Büyük olasılıkla Yeşilyurt güneyinde var olan, fakat uzun yıllardır sessiz kalan bir fay, aşırı stres birikimi sonucu tekrar hareketlenmiş olabilir. Bu nedenle özellikle son 5 milyon yıldır deprem üretmemiş fayların ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Arazide yapılacak bilimsel çalışmalarla bu olguyu daha iyi anlayabiliriz." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in açıklamaları, Türkiye'nin deprem risklerini ve fay hatlarının karmaşık doğasını anlama çabalarını bir kez daha ön plana çıkarırken, uzmanlar arasında farklı bakış açılarının tartışılmasına da zemin hazırladı.

Editör: Haber Merkezi