Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, artan iç talep ve rafineri bakımları gerekçesiyle 1 Mart'tan itibaren petrol ihracatının 6 ay süreyle askıya alınacağını açıkladı. Novak, karardan Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerin yanı sıra Moğolistan, Özbekistan ve Gürcistan'ın Rusya destekli iki ayrılıkçı bölgesi olan Güney Osetya ve Abhazya'nın muaf tutulacağını da sözlerine ekledi.

Avrupa'da Tedarik Sorunu Yaşanabilir

Rusya'nın petrol ihracatını askıya alması, Avrupa'da tedarik sorununa yol açabilir. Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya uyguladığı yaptırımların ardından Rusya, petrol ihracatını Avrupa'dan Afrika ülkelerine yönlendirmişti. İhracat yasağıyla Rus tedarikinin uluslararası piyasalardan kaldırılması, Avrupa'da yeniden tedarik sorununa yol açabilir.

antalya-petrol-aranacak

Türkiye'de Akaryakıt Fiyatları Artabilir

Rusya'nın petrol ihracatını askıya alması, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını da etkileyebilir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğal gaz ithalatının büyük bölümünü durdurmasıyla Türkiye, Batı'da Rus enerjisinin en büyük ithalatçılarından biri haline geldi. 2023 yılının kasım ayında rekor seviyeye ulaşan Rusya'nın Türkiye'ye ham petrol sevkiyatı, günlük 400 bin varile (bpd) yükselmişti. Karardan Türkiye'nin muaf tutulmaması halinde akaryakıt fiyatlarında yukarı doğru bir değişimin ortaya çıkması bekleniyor.

Uzmanlar Uyarıyor

Uzmanlar, Rusya'nın petrol ihracatını askıya almasının küresel petrol piyasalarında dalgalanmalara yol açabileceği ve fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Uzmanlar, Türkiye'nin de bu durumdan etkileneceğini ve akaryakıt fiyatlarında artış görülebileceğini belirtiyor.

Hükümetten Açıklama Bekleniyor

Rusya'nın petrol ihracatını askıya almasıyla ilgili Türkiye'den henüz resmi bir açıklama gelmedi. Hükümetin karardan nasıl etkileneceğini ve akaryakıt fiyatlarını korumak için hangi adımları atacağını açıklaması bekleniyor.