Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'nin deprem riskini yeniden gözler önüne seren güncellenmiş diri fay haritasını kamuoyuyla paylaştı. Harita, ülkenin 45 ilini ve 110 ilçesini deprem tehlikesine karşı uyaran 485 diri fay hattını içeriyor. Bu fay hatları, 5,5 ve üstü büyüklükte depremlere yol açabilme potansiyeline sahip.

DEPREM RİSKİ GİDEREK ARTIYOR

MTA'nın güncellenen haritasının ardından A Haber ekranlarına konuk olan Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy, Türkiye'nin depremden etkilenmeyecek hiçbir bölgesinin olmadığını belirtti. Ersoy, "Türkiye'nin her yeri deprem bölgesi" dedi ve deprem riskinin giderek arttığını vurguladı.

BUNLARI DA OKUYUN

- Konya'nın deprem risk bölgeleri

- Konya'daki fay hatları nereden geçiyor?

Konya'da olabilecek en büyük deprem

KUZEY ANADOLU FAYINDA TEHLİKE VAR

Marmara Bölgesi'nde özellikle büyük bir tehlike olduğunu ifade eden Ersoy, Kuzey Anadolu fay hattının 8.0 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceği uyarısında bulundu. Geçmişte depremlerin yaşandığı Kocaeli ve Düzce bölgelerinin uzun yıllar sessiz kaldığını hatırlatan Ersoy, gelecekteki "Marmara Depremi"nin İzmit Körfezi'yle Tekirdağ açıklarında gerçekleşebileceği ihtimalini öne sürdü. Güney Marmara'da ise deniz altında bulunan faylar nedeniyle büyük depremlerin risk taşıdığına dikkat çekti.

HAZIRLIKLI OLUNMASI GEREK

Ersoy, ayrıca Çanakkale ile Muğla arasında uzun süredir deprem olmamasına rağmen bu bölgelerde de hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin her yerinde deprem tehlikesine karşı tedbirlerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'de deprem riskinin her geçen gün arttığı ve bu tehlikelere karşı halkın bilinçlenmesinin büyük önem taşıdığı uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Depremlere karşı alınacak önlemler ve afet planlamaları ülke genelindeki vatandaşların can ve mal güvenliği açısından hayati önem taşıyor.

Editör: Haber Merkezi