Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden 9'u, toplam 600 milyon euroluk borcu nedeniyle konkordato ilan etti. Aralarında Marmara Forum ve Forum İstanbul'un da bulunduğu AVM'ler, mahkemeden 3 aylık geçici mühlet aldı.

İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan dava dosyasında, konkordato talebinde bulunan 9 AVM'nin tek çatı altında en fazla AVM'yi barındıran grup olduğu kaydedildi.

Dava dilekçesinde, konkordato talep edilmesinin gerekçeleri de sıralandı. Bilindiği gibi 2018'de yapılan düzenleme ile AVM'lerde kiraların döviz olarak alınması yasaklandı. Ancak, anılan şirketlerin döviz ile borçlanıp kirayı TL olarak toplaması, mali yapıyı olumsuz etkiledi.

Dava dilekçesinde, "Bu süreçte TL üzerinden gelir elde edip borçlarını döviz cinsinden ödemek zorunda kalan AVM yatırımcıları tam anlamıyla bankaların insafına terk edilmiştir" ifadeleri yer aldı. 2 yıla yakın süren koronavirüs nedeniyle AVM'lerin belli bir süre kapalı kalmaları ve azalan ziyaretçi sayısı, ilgili şirketlerin mali sıkıntıya düşmesinin bir diğer nedeni olarak gösterildi.

Dava dosyasına göre, 600 milyonluk euroluk borcun tamamına yakını bankalara. İkisi yerli biri yabancı üç bankadan alınan kredi nedeniyle, toplanan kiralar tamamıyla bankalara gidiyor. Bu durum da anılan şirketlerin darboğazdan çıkamamasının ana gerekçelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Konkordato, bir şirketin borçlarını ödemekte güçlük çekmesi durumunda, alacaklılarla anlaşarak borçlarını yeniden yapılandırması anlamına geliyor. Konkordato ilan eden şirketler, mahkeme tarafından verilen 3 aylık süre içinde alacaklılarıyla anlaşarak bir ödeme planı hazırlamak zorunda.

Alacaklılar ile anlaşma sağlanamazsa, mahkeme şirketin iflasına karar verebilir.

Konkordato kararının, Türkiye ekonomisi için önemli bir gösterge olabileceği belirtiliyor. AVM'ler, Türkiye'nin en büyük tüketim merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. 9 AVM'nin konkordato ilan etmesi, ekonomideki daralmanın AVM sektörünü de etkilediğini gösteriyor.