Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 100. yılını coşkuyla kutlanan Cumhuriyet Bayramı'nın bir parçası olarak düzenlenen Teknofest etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Mandal, gençlerin heyecanını bilimsel ve teknolojik tutkuya dönüştürme amacını vurgularken, TÜBİTAK'ın önde gelen projeleri hakkında da bilgi verdi.

Mandal, Teknofest'in gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırmak ve kariyerlerine başlamak için bir fırsat sunduğunu belirterek, "Burada gençlerin heyecanını tutkuya dönüşmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bir çok insanın kariyer hikayesi Teknofest ile başlayarak dönüşüyor. Türkiye yüzyılı dediğimiz şey işte tam da bu." dedi.

Ayrıca TÜBİTAK'ın yürüttüğü projeler hakkında da konuşan Mandal, aya sert iniş ve ardından yumuşak iniş için çalışmaların devam ettiğini ve hava-hava füzeleri üzerinde de yoğun çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Mandal, "Envantere girecek başarıları duyacağız" dedi. Mandal ayrıca Dijital Türk Lirası'nın kullanımına da değinerek, "Şu an TÜBİTAK'ın Gebze kampüsünde kullanılmaya başlandı. Dijital TL kullanımı tamamen gerçekçi ortamda gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

1 Dolar 1 TL olur mu?

Para birimi değişimlerinde bir ülkenin para birimi, diğer para birimlerine karşı değer kazanabilir veya kaybedebilir. Bu durum, ekonomik faktörler, ticaret dengesi, faiz oranları ve jeopolitik olaylar gibi birçok faktörün etkisi altında olabilir. Bir ülkenin para birimi diğerlerine karşı değer kazandığında, uluslararası ticarette daha güçlü bir konuma gelirken, turizm ve yatırım için de cazip hale gelebilir. Ancak bu aynı zamanda ihracatçılar için dezavantajlı olabilir, çünkü ihracat maliyetleri artar.

Bu nedenle para birimi değişimleri, uluslararası finans ve ekonomi alanında önemli bir rol oynar. Yatırımcılar ve işletmeler, para birimi değişimlerinin etkilerini yakından takip ederler ve bu değişimlere karşı stratejiler geliştirirler. Uluslararası ticaret yapan işletmeler, döviz riskini azaltmak için hedge işlemleri yapabilirler. Ayrıca, merkez bankaları da para birimi değerini düzenlemek için müdahalede bulunabilirler.

DAHA ÖNCE AÇIKLANMIŞTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Dijital Türk Lirası'yla ilgili şu cümleleri paylaşmıştı:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde yürütülmekte olan Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. TCMB, teknoloji paydaşları ile birlikte yürüttüğü dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edecektir. Yapılan testler sonucu elde edilen bulgular geniş kapsamlı bir değerlendirme raporu ile kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecektir. Bu kapsamda, dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler ekosistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konularda tasarlanan özgün mimari kurgulara ait testlere devam edilecektir.

Dijital Türk Lirası’nın hukuki boyutuna yönelik çalışmalar, dijital kimliklendirmenin proje için kritik öneme haiz olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası’nın teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmalara da öncelik verilecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Editör: Haber Merkezi