Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo Cumhuriyeti'nde etkisini gösteren ve Afrika'nın diğer bölgelerine hızla yayılan maymun çiçeği virüsü (Mpox) ile ilgili olarak uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan ettiklerini duyurdu. Ghebreyesus, DSÖ Acil Durum Komitesi'nin tavsiyesini kabul ederek bu kararı aldığını belirtti.

Mpox Vakalarında Ciddi Artış

Mpox virüsü, özellikle Afrika kıtasında uzun yıllardır görülen bir hastalık olmasına rağmen, son dönemde vakalarda ciddi bir artış yaşandı. Ghebreyesus'un açıklamasına göre, bu yıl dünya genelinde 14 binden fazla vaka bildirildi ve 524 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, geçen yılın toplam vaka sayısını aşmış durumda.

Mpox'un Yayılma Riski Artıyor

Ghebreyesus, Mpox virüsünün uluslararası yayılma riskine karşı tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Kongo Cumhuriyeti'nde 10 yıldan uzun süredir bildirilen Mpox vakalarının her yıl artış gösterdiğini belirten Ghebreyesus, hastalığın Afrika dışına yayılma olasılığına dikkat çekti.

Türkiye'de Maymun Çiçeği Virüsü

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de maymun çiçeği virüsüne karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, hastalığın yayılma riski nedeniyle Türkiye'nin aktif sürveyans yapmasının önemine vurgu yaparak, özellikle Afrika'dan gelen ve Afrika'ya gidecek olan kişiler için tedbirlerin artırılması gerektiğini ifade etti.

Konya Istanbul Maymun Çiçeği

Mehmet Ceyhan:

  • Türkiye özellikle İstanbulAfrikalılar için gerek kalıcı olarak gerekse de transfer şeklinde çok kullanılan bir destinasyon.

  • İstanbul'a geliyorlar, oradan Avrupa'ya, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gidiyorlar ve çok sayıda da Afrika vatandaşı, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de kalıyor.

Türkiye'de Şu Ana Kadar Vaka Tespit Edilmedi

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de bu yıl herhangi bir maymun çiçeği vakasının tespit edilmediği belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın, olası hastalık ve virüsler için gerekli tüm önlemleri aldığı ve hazırlık süreçlerini titizlikle yürüttüğü ifade edildi.

Mpox Virüsünün Bulaşma Yolları ve Önlemler

Mpox virüsü, kemirgen hayvanlar ve enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, özellikle vücut döküntüleri ve bu döküntülerin bulaştığı eşyalar aracılığıyla yayılıyor. Prof. Dr. Ceyhan, el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ve Afrika ile bağlantısı olan kişilerde belirtiler görülmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

XEC Varyantı Avrupa'yı Sarıyor: Kış Mevsimiyle Birlikte Daha da Tehlikeli Hale Gelebilir mi? XEC Varyantı Avrupa'yı Sarıyor: Kış Mevsimiyle Birlikte Daha da Tehlikeli Hale Gelebilir mi?

Maymun Çiçeği Hastalığına Karşı Alınacak Tedbirler

Mpox virüsünün özel bir tedavisi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Hastalığın belirtileri genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları olarak ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Ceyhan, özellikle el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ve hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti

Editör: Haber Merkezi