Düğünde takılan altınların kime ait olduğu, evlilik boyunca çiftlerin ve ailelerin üzerinde en çok tartışılan konulardan biri. Yargıtay'ın yerleşik uygulamasına göre, düğünde takılan altınlar kadına ait.

Düğünde takılan altınlar kadına ait

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2020 tarihli kararında, "Düğünde takılan ziynet eşyaları, aksine bir anlaşma veya örf ve adet kuralı bulunmadıkça, kadına bağışlanmış sayılmalıdır." denildi. Bu karara göre, düğünde takılan altınlar, kadına ait kişisel mal olarak kabul ediliyor.

Boşanmada kadın, ziynet eşyasının iadesini talep edebilir

Boşanma halinde kadın, ziynet eşyasının iadesi için dava açabiliyor. Bu dava, boşanma davasıyla birlikte veya ayrı olarak açılabiliyor. Davacı kadın, düğünde kendisine takılan altınların aynen iadesini veya bedelinin ödenmesini talep edebiliyor.

Davayı kazanan kadın, altınları aynen geri alabilir veya bedelini tahsil edebilir. Ancak, altınların davalı erkek tarafından bozdurulmuş veya başka bir amaçla kullanılmış olması durumunda, kadın bedelini talep edebilir.

Düğünde takılan altınların kadına ait olduğunun ispatı için, düğün fotoğrafları, davetiyeler, ziynet eşyalarının listesi gibi deliller kullanılabilir.

Editör: Haber Merkezi