Türkiye ekonomisi, önümüzdeki üç yılı kapsayacak olan 2024-2026 dönemine ait Orta Vadeli Program (OVP) ile yol haritasını belirlemeye hazırlanıyor. Programın açıklanmasıyla birlikte, ekonominin temel göstergeleri olan enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat ve cari açık gibi konularda belirlenen hedefler ve uygulanacak politikalar netleşecek.

Program, gelir ve servet eşitsizliğini azaltma amacını taşıyor ve dar gelirli vatandaşları koruma esasına dayanıyor. Bu çerçevede, enflasyonla sürekli mücadele edilecek ve işgücü piyasasında reformlar gerçekleştirilecek. Fahiş fiyatların ve maliyetlerin düşürülmesi, çalışanların gelirlerinin enflasyona karşı korunması ve güvenceli esnek işgücü piyasası tasarlanması gibi adımlar atılacak.

OVP'nin açıklanması için bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ilgili bürokratlar, programın bu hafta Beştepe'de düzenlenecek toplantıyla kamuoyuna sunulmasını bekliyorlar. Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyeleri de bu toplantıya katılacak. Programın açıklanmasının ardından, merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar hız kazanacak ve program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla resmi gazetede yayımlanacak.

OVP, "para politikası, maliye politikası ve yapısal reform" olmak üzere üç temel dayanağa sahip. Program, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmayı ve ekonominin potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyor. Kamu maliyesinden finansal sisteme kadar geniş kapsamlı bir değişiklik öngörülüyor.

Programda, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarla yapılan toplantılarda dile getirilen talepler ve çözüm önerileri de dikkate alınacak.

Programın önemli hedeflerinden biri de yüksek enflasyonun kalıcı olarak ortadan kaldırılması. Bu yıl için yüzde 4-5 arasında büyüme beklenirken, 2024'ün ikinci yarısından itibaren büyüme hız kazanacak. Aynı zamanda gıda enflasyonunu düşürecek tedbirler de programın içinde yer alıyor.

Sanayici ve üreticilerin krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla işgücü piyasasına yönelik uygulamalar devreye girecek. Nitelikli büyüme için iş gücüne katılımın ve istihdam oranlarının artması hedefleniyor.

Programda ayrıca, vergi türleri itibarıyla dolaylı vergilerin azaltılması, ürün piyasası reformları, girişimciliğe yönelik engellerin kaldırılması ve finansal sistem güçlendirmesi gibi önemli adımlar atılacak.