Küresel ısınma ve virüsler önemli bir cinsi tehlike altında bırakıyor. Yapılan bir araştırmaya göre; ABD’de arıcıların yönetilen kolonilerinin neredeyse yarısını kaybetmesiyle, rekor seviyede ölüm oranlarına ulaşıldı.
İnsanların beslenmesinin yüzde 35’i böceklerle tozlanan bitkilerden gelirken ve bu tozlaşmanın yüzden 80’inden de bal arıları sorumluyken bu ölüm oranları uzmanların dikkatini çekiyor.
ÖNLEMLER ÇOK PAHALI
Arıcılar, popülasyonun devamlılığını sağlamak ve yeni koloniler oluşturmak için pahalı ve zorlu önlemler kullanarak bir şekilde ayakta kalmayı başarıyorlar.
Arılarda yaşanan rekor kayba rağmen bazı uzmanlar popülasyonun devamlılığı için yapılan çalışmaların işe yaradığına dikkat çekse de bal arıları hâlâ tehlikede.
İKLİM KRİZİ BAL ARILARININ DÜŞMANI
Sebzelerden turunçgillere tükettiğimiz 100’den fazla besinin tozlaşmasını sağlayan bal arıları, bir süredir parazitler, böcek ilaçları ve iklim krizi nedeniyle ölüyorlar.
Pestisitler de arıları hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirdikleri ve yiyecek aramalarını azalttıkları için işleri daha da kötüleştiriyor.
ARILAR YİYECEKTEN MAHRUM KALIYOR
Diğer bir sorun ise, yalnızca tek ürüne sahip araziler veya diğer bir deyişle arıları yiyecekten mahrum bırakan araziler.
Ayrıca yapılan böcek ilaçları ve aşırı hava olayları da arı popülasyonunu olumsuz etkilemeye devam ediyor.
İnsanların beslenmesinin yüzde 35’i böceklerle tozlanan bitkilerden gelirken, bu tozlaşmanın yüzden 80’inden bal arıları sorumlu.
BAL ARILARI HANGİ ORTAMLARDA YAŞAR?
Bal arıları belirli bir sıcaklık aralığında yaşayabilirler. Genellikle arılar, ısıtma ve soğutma mekanizmalarını kullanarak kolonilerini korurlar. Arıların yaşayabildiği sıcaklık aralığı, türlerine ve coğrafi konumlarına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, bal arıları 0 ila 40 derece Celcius arasındaki sıcaklıklarda rahatlıkla yaşayabilirler.
Aşırı sıcaklar, bal arılarının hayatta kalmasını olumsuz etkileyebilir. Yüksek sıcaklıklar, arıların vücut ısısını düzenlemekte zorlanmalarına neden olabilir. Arıların sıcaklık regülasyon mekanizmaları, kolonilerini korumak için yoğun bir şekilde çalışır. Ancak aşırı sıcaklar, bu mekanizmaların etkisini azaltabilir veya engelleyebilir. Uzun süreli yüksek sıcaklıklar, arıların dengesini bozabilir, balmumu peteklerini eritebilir ve bal arılarının ölümüne neden olabilir.
Bununla birlikte, aşırı sıcaklar yalnızca arıların ortadan kaybolmasının tek sebebi değildir. Arıların kaybolmasına birçok faktör katkıda bulunabilir. Bunlar arasında pestisit kullanımı, habitat kaybı, zararlı böcekler ve hastalıklar, beslenme sorunları ve iklim değişikliği gibi etmenler yer alabilir. Bal arılarının küresel olarak yaşadığı koloni kayıpları, kovan kayıpları olarak da bilinen "koloni çöküşü" olarak adlandırılan bir fenomeni ifade eder ve birçok farklı faktörün birleşimi sonucunda meydana gelebilir.
KONYA'DA AZ GÖRÜLÜYOR
Konya'nın yüksek kesimlerinin haricinde kalan bölgelerde artık neredeyse bal arısı görmenin imkanı yok. Şehir merkezinden itibaren arttığı görülen hava sıcaklıkları ve yüksek nem nedeniyle bal arılarının yaşama imkanı kalmamış gibi görünüyor. Bu nedenle yüksek kesimlerde bal üretimi yapılabiliyor. Gelecek günlerde ise iklim krizinin Konya'yı ne denli etkileyeceği ise halen merak konusu.