Çalışma hayatında psikolojik tacizle (mobbing) mücadelede önemli bir adım atıldı. "İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi ile İlgili 2025/3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Genelge, iş yerlerinde kasıtlı ve sistematik olarak yapılan psikolojik tacizin önlenmesinin elzem olduğunu vurguluyor. Çalışanların psikolojik tacizden korunmasını amaçlayan genelge 7 madde olarak hazırlandı.

İşveren ve Yöneticilere Büyük Sorumluluklar Düşüyor

Genelge ile işveren ve yöneticilere önemli sorumluluklar yükleniyor. İş yerlerinde psikolojik tacizle mücadelenin öncelikle işveren ve yöneticilerin sorumluluğunda olduğu belirtiliyor. Ayrıca, farkındalık artırıcı eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Mağdur Çalışanlara Başvuru İmkanları

Psikolojik tacize maruz kalan çalışanların, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu, ALO 170 gibi çeşitli platformlara başvurabileceği hatırlatılıyor.

"Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu" Yeniden Yapılandırıldı

Genelge kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde "Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu" yeniden yapılandırıldı. Bu kurul, ülke çapında politikalar belirleyecek, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini koordine edecek ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yürütecek.

Çalışanların Özel Hayatı Korunacak

Genelgede ayrıca, iş yerlerinde soruşturma yürütülürken, çalışanların özel hayatlarının korunması için hassas davranılması gerektiğinin de altı çiziliyor.