Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) KKM'den çıkış için uyguladığı politikalar işe yaramayacak gibi görünüyor. Ekonomistler, bankaların KKM'den TL mevduata dönüşüm için teklif ettikleri faizin mevcut koşullarda yeterli olmadığını belirtiyor.

TCMB, KKM hesapları için bankalara dönüşüm hedefleri belirlemişti. Bankalar bu hedeflere ulaşamazlarsa düşük faizli ve uzun vadeli kamu borçlanma kağıdı almaya zorlanacaklar. Ancak ekonomist Alaattin Aktaş, bu cezalandırmanın KKM'den çıkışı özendirme konusunda etkili olmayacağını savunuyor.

Aktaş, "KKM'de vadesi dolan hesaplara TL mevduata dönmeleri durumunda bankalar yüzde 40 dolayında faiz teklif ediyor. Üstelik bazı bankalar vadeyi de en az üç ay olarak uygulamak istiyor. Oysa bu geçişle açılacak vadeli TL mevduat hesaplarında vade 32 gün de olabilir.

"Bankaya doğrudan TL götürüp hesap açmak isteseniz miktara bağlı olarak yüzde 35-40 arası faiz zaten veriliyor. Yani KKM'yi bozup TL mevduata geçmenin öyle yüksek bir getirisi yok.

"Üstelik KKM'de kalıp döviz artmadığında faiz getirisiyle yetinmek durumu söz konusu olsa alınacak faiz zaten en az yüzde 25. KKM'de faiz tabanı politika faizi olduğu için yüzde 25 faiz garanti. Merkez Bankası politika faizini artırırsa, ki beklenti bu yönde, yüzde 25'lik garanti faiz daha da artacak demektir."

Aktaş, TL mevduata geçişin KKM'den daha riskli olduğunu da belirtiyor. "KKM'de kalıp döviz artarsa hesap sahibi daha fazla kazanç elde edecek. TL mevduata geçerse bu risk ortadan kalkacak."

Aktaş'ın görüşlerine göre, Merkez Bankası'nın KKM'den çıkış için uyguladığı politikalar işe yaramaz. "Bu politikalar sadece bankaları cezalandırır. KKM'den çıkışı özendirme konusunda etkili olmaz."