Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre, takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranı Mart 2023 itibarıyla yüzde 1,53 oldu. Bu oran, bir önceki yıla göre 1,2 puan azaldı. Takipteki alacak oranı, 22 ilde genel ortalamanın üzerinde gerçekleşti. En yüksek takipteki alacak oranına sahip il yüzde 3,9 ile Konya oldu. Konya’yı sırasıyla Diyarbakır (yüzde 3), Mardin (yüzde 2,4), Hakkari (yüzde 2,2) ve Adana (yüzde 2,2) takip etti.

En iyi durumdaki il Çankırı

En iyi durumdaki il ise Çankırı oldu. Bu ilde takipteki düşme oranı yüzde 0,59 düzeyinde gerçekleşti. Diğer en iyi durumdaki beş il sırasıyla Denizli, Nevşehir, Siirt, Kastamonu ve Aksaray oldu. İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Muğla, Çorum, Trabzon gibi önemli ticaret merkezi sayılan illerde de yüzde 1’in altında takipteki alacak oranı gerçekleşti.

Depremden etkilenen illerde batık seviyesi yüksek

İller bazında bakıldığında, bazı illerde bazı sektörlerde çok yüksek oranlara rastlandı. Mesela, deprem illerinden üçünde batık seviyesi çok yüksek. Hatay’da inşaat sektöründe takipteki alacak oranı yüzde 31,86 ile çok yüksek seviyede. Yine bu ilde turizm sektöründe de takibe düşen alacak oranı 16,30 seviyesinde. Kilis’te finansal sektörde takipteki alacak oranı yüzde 75,38’le çok yüksek. Bu ilde tekstil sektöründe de takipteki alacak oranı yüzde 22,34. Osmaniye’de enerji sektöründe yüzde 25,59, turizm sektöründe 18,33 düzeyinde.

Enerji, inşaat ve tekstil sektörlerinde takipteki alacak oranı fazla

Yüksek takibe düşme oranında öne çıkan iller ve sektörler şöyle:

  • Afyonkarahisar’da turizm (yüzde 26,84)
  • Kars’ta tekstil (yüzde 24,07)
  • Yalova’da enerji (yüzde 22,51)
  • Kocaeli’nde enerji (yüzde 27,26)
  • Konya’da enerji (yüzde 19,49)
  • Kayseri’de turizm (yüzde 19,34)

Sektörel bazda en çok takibe düşme enerji (13 ilde), inşaat (13 ilde) ve tekstil (7 ilde) sektörlerinde gerçekleşti.

Takipteki alacak oranı tüketici kredilerinde 21 ilde, ticaret sektöründe (ticari krediler) 6 ilde en yüksek kredi türünü oluşturuyor.

Konya’da takipteki alacak miktarı da yüksek

Konya’ya dikkat çeken bir başka husus da, takipteki alacak miktarının da yüksek olması. Konya’da takipteki alacak miktarı 8 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu, İzmir’den ve daha büyük ekonomisi olan diğer bazı illerden daha yüksek bir miktar.

Sonuç olarak, Türkiye genelinde takipteki alacak oranı son bir yılda azaldı. Ancak, bazı illerde ve sektörlerde takipteki alacak oranı hala yüksek seviyede. Bu durum, bankalar için risk teşkil ediyor.