Konya'nın mermercilik sektörü, yüksek gelir imkanlarına rağmen çırak ve usta bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Aylık 20 bin liraya çırak, 50 bin liraya ise usta çalıştırma imkanı sunan mermerciler, gençlerin ağır iş koşulları nedeniyle bu mesleği tercih etmediğini belirtiyor.

Bir işletme sahibi, kendi deneyimlerini paylaşarak "Ben çırak olarak başladım bu işe, 18 yaşında çıraklığından gelmeyim. Başladığımda tabii ilk önce işten anlamıyordum. Ağır bir meslek olduğu için zordu, ustanın işi kolay. Çırağın işi zor harcı getiriyor, taşı getiriyor. Usta sadece teraziye bakıyor ve ölçüyü alıyor. Bu işi hemen öğrenmem lazım diye düşündüm ve 6 ay içinde usta oldum. Sistem bu şekilde ilerliyor. Şu anda biz yevmiyeci çalıştırdığımız ustaların ücreti bin 500 lira ile 2 bin lira arasında çalıştırıyoruz. Kaliteli bir ustayı 2 bin liradan aşağı çalıştıramazsınız. 26 gün boyunca çalışırsa bu usta matematiksel olarak hesap yaptığınızda aylık geliri 50 bin liraya kadar çıkıyor" dedi.

Mermercilik mesleğinin geleceğinin parlak ve kazançlı olduğunu vurgulayan bir diğer esnaf, gençlerin tercihlerinin temiz işler ve üniversite mezunu olmuş işlere yöneldiğini belirterek "Bizim sektör biraz ağır ve tozlu olduğu için hiç kimse tercih etmiyor. Biz bu konudan dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim üst nesilden sonra bizden sonraki nesil yetişmedi. Ve gelmiyorlar artık herkes hazır iş istiyor. Mermerin mimarı yok. Üniversitesi yok. Bu üniversitenin mimarı zaten kendin oluyorsun. Yani istek olduğu sürece yapamayacağın iş yok mermerde. Geleceği parlak mesleklerden biri mermercilik. Her zaman iş vardır" şeklinde konuştu.

Ancak, bu sektörün geleceği için endişeler de dile getiriliyor. Gençlerin tercih etmemesi ve iş gücü eksikliği nedeniyle gelecek dönemlerde sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyor. Esnaflardan biri, çırak ve usta eksikliğinin emeklilik planlarını bile etkilediğini söyleyerek "Çırak bulamadığı için emekli hayalini ileri tarihe erteledim. Ben daha 15 sene daha çalışacağım. Çünkü çırak, kalfa ve usta yok. Yeni üniversite mezunu olabilirsin ama okuyamıyorsan gel bir sanat öğren. Eskiden bize altın bilezik derlerdi. Mesleği öğrendiğin zaman altın bileziği aldın derlerdi. Gençlerin bu mesleğe yönelmesi lazım. Biz bunu gençlere değil, ailelerine söylememiz lazım ki aileleri ona göre yönlendirsin" ifadelerini kullandı.

Konya mermercilik sektöründeki esnaf, geleceğin çırağının en kötü 3 ay içinde usta olabileceğine dikkat çekerek, teknolojik gelişmelerin işi daha da kolaylaştırdığını belirtiyor. Ancak, bu gelişmelere rağmen gençlerin mermer mesleğine yönelmesi için farkındalık oluşturulması gerektiği vurgulanıyor.

Sonuç olarak, Konya'da mermercilik sektörünün yüksek gelir potansiyeline rağmen usta ve çırak sıkıntısı yaşadığı, gençlerin tozlu ve ağır iş koşulları nedeniyle bu mesleği tercih etmediği belirtiliyor. Esnaflar, geleceğin parlak olduğunu ancak bu alana gençlerin yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.