31 Ekim 2024 tarihinde Konya’nın Meram ilçesinde yumurtacı kanatlı hayvanların ani ölümleri üzerine harekete geçen Konya İl Tarım Müdürlüğü veteriner hekimleri, olay yerine intikal ederek kapsamlı incelemelerde bulundu. Yapılan analizlerde kuş gribi virüsü H5N1 tespit edilmesi üzerine bölge, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) prensipleri doğrultusunda 10 kilometrelik bir koruma ve gözetim alanıyla çevrelendi.

Göçmen Kuşlar Risk Taşıyor

Göç döneminde olan göçmen kuşların virüs taşıması riski, Türkiye’nin üç ana kuş göç yolu üzerinde yer alması nedeniyle endişeleri artırıyor. Avrupa kıtasında görülen vakaların Türkiye’ye taşınabileceği konusunda uyarıda bulunan yetkililer, yabani kuşların geçici konaklama alanı olarak ülkemizde de hastalık riski oluşturduğunu vurguladı.

Aşı karşıtlarına salvo Aşı karşıtlarına salvo

Biyogüvenlik Önlemleri Sıkılaştırıldı

Bölgedeki tüm kanatlı hayvan işletmelerinde sıkı biyogüvenlik tedbirleri alındı. Hastalığın yayılmasını önlemek adına, canlı hayvan, yumurta, viyol (yumurta kabı) gibi bulaşma riski taşıyan tüm materyallerin çıkışı yasaklandı. Ayrıca, hastalığa yakalanma veya bulaşma riski taşıyan hayvanlar, yumurtalar ve yemler imha edilmeye başlandı.

"Salgın Değil, İzole Bir Vaka"

Konya Valiliği, halkı paniğe sevk edecek bir durum olmadığını belirterek, tespit edilen vakanın münferit olduğunu ve ülke genelinde bir salgın tehlikesi bulunmadığını açıkladı. Enfekte hayvanlardan elde edilen yumurtaların tüketim zincirine girmediği, tüketime sunulmuş olan kanatlı ürünlerde ise insan sağlığına zarar verecek bir durum bulunmadığı bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.

Konya Kus Gribi

Editör: Hatice Karakuş