Türkiye, deprem riskiyle karşı karşıya olduğu gerçeğiyle bir kez daha yüzleşiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 1999 Gölcük Depremi'nin 24. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında önemli uyarılarda bulundu.
Özener, yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye'nin depremle sık sık karşı karşıya olduğunu ve her gün 3'ün üzerinde depremin meydana geldiğini belirtti. Ayrıca, ülkede neredeyse her hafta 4 ile 4,9 arasında, 1,5 ayda bir 5 ile 5,9 arasında, ortalama 1,5 yılda bir 6 ile 6,9 arasında ve ortalama 6,2 yıl içinde 7'nin üzerinde depremlerin yaşandığını ifade etti.
BUNLARI DA OKUYUN
- Konya'daki deprem bize ne anlatıyor?
- Konya'nın deprem risk bölgeleri
- Konya'daki fay hatları nereden geçiyor?
Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, 2023 yılında özellikle büyük depremleri takiben artçı şoklarla birlikte 46 binden fazla depremin meydana geldiğini vurguladı. Marmara Denizi'ndeki sismik hareketlilik konusuna da değinen Özener, Marmara Bölgesi'nde her yıl yaklaşık 30'un üzerinde 3'ün üzerinde büyüklükte depremin yaşandığını belirtti.
KONYA'DA RİSK VAR
MTA’nın hazırlamış olduğu diri fay haritasına göre 5.5’in üzerinde deprem üretebilecek 500’e yakın diri fayımız var. Yalnız bu faylar bildiğiniz gibi kimi çok sık deprem üretiyor, kimi de biraz daha uzun süre geçmesi gerekiyor, deprem tekrarlama durumları farklı olduğu için. Bazen de hiç deprem olmayacağını düşündüğünüz, çok sağlam olduğu iddia edilen bölgelerde de örneğin Konya’da da deprem olabiliyor. Aslında burada da bir deprem olduğuna göre bir fay var fakat o fay yeryüzünde bir izi olmadığı için daha önce tespit edilememiş. Dolayısıyla bu, diri fay haritasına işlenmemiş oluyor.
Özener, MTA'nın hazırladığı diri fay haritasına göre ülkede 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 500'e yakın diri fay olduğunu ifade etti. Bu fayların farklı sıklıklarla deprem ürettiğini ve bazı bölgelerde beklenmedik depremlerin meydana gelebildiğini açıkladı. Konya gibi güvenilir olduğu düşünülen bölgelerde bile depremin olabileceğine dikkat çekti.
Özener, Türkiye'nin bazı bölgelerinde binlerce yıldır bekleyen ve enerji biriktiren faylar olduğunu ve bu fayların zamanla sismik boşlukları doldurabileceğini söyledi. Ülkenin herhangi bir yerinde 7 büyüklüğünde bir deprem riskinin olduğuna vurgu yaptı ve "Bu depremleri maalesef yaşayacağız" dedi.
Uzmanlar, bu uyarıları dikkate almanın ve deprem hazırlıklarını artırmanın önemini vurguluyor.