Son dönemde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, vücut ağrısı ve ateş gibi belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonları hızla artarken uzmanlar, bu enfeksiyonlara karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Kara, İstanbul’da düzenlenen 13. Çocuk Dostları Kongresi kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. 2009 yılında yaşanan domuz gribi pandemisine benzer şekilde yüksek sayıda influenza vakası görüldüğünü belirten Kara, el hijyeninin, maske kullanımının ve ortam havalandırmasının bu dönemde kritik önemde olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Kara, şu ifadeleri kullandı:
“2009’da domuz gribi pandemisi olmuştu, dünya genelinde o dönemdeki vaka sayılarına yakın rakamlar görüyoruz. Burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş gibi belirtilerle gelen çocuk vakalarımız çok fazla. Ayrıca yetişkinlerde de sayıların yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde, enfekte bir kişinin maske takması, el temizliği ve kapalı alanların havalandırılması çok önemli. Virüsler, özellikle hafif ılık ve nemli havalarda daha uzun süre hayatta kalabiliyor ve bu da bulaşmayı kolaylaştırıyor.”
"Ezbere ilaç kullanımı tehlikeli"
Tedavi sürecinde doktor kontrolü olmadan ilaç kullanılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kara, gereksiz antibiyotik kullanımının faydadan çok zarar verebileceğine dikkat çekti. Kara, şunları söyledi:
“Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkili olmadığını bilmeliyiz. Öksürük, burun tıkanıklığı gibi semptomları hafifletmek için kullanılan ilaçlar, yanlış dozajlarda istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden mutlaka bir doktorun önerisiyle ilaç kullanılmalı.”
Havalandırma ve aşı vurgusu
Kapalı alanların düzenli havalandırılmasının da önemini vurgulayan Kara, özellikle okullar ve sınıflar gibi toplu alanlarda temiz hava sirkülasyonunun sağlanmasının bulaşma riskini azaltacağını belirtti. Ayrıca, mevsimsel grip aşılarının ağır tabloların önüne geçebileceğini ifade etti.
Vakaların önümüzdeki günlerde azalmasının beklendiğini söyleyen Kara, “Bu hafta itibariyle vakalarda bir azalma başladı. Ancak, küçük çaplı bir ikinci dalga ihtimalini göz ardı etmemeliyiz. Önlemlerimizi alarak bu süreci daha kolay atlatabiliriz” dedi.
Uzmanlardan Uyarılar:
- El hijyenine dikkat edin.
- Kapalı alanları düzenli olarak havalandırın.
- Belirtileriniz varsa maske takarak bulaşı önleyin.
- Doktor kontrolü olmadan ilaç kullanmayın.