Kamu kurumlarında 2012’den bu yana memurlara yapılan giyim yardımı ödemeleri, Sayıştay denetimine takıldı. Koruyucu kıyafet de dahil olmak üzere ayni yapılması gereken yardımların nakit olarak ödenmesini “kamu zararı” sayan Sayıştay, memurlar için ağır bir geri ödeme sürecinin startını verdi.
İlk karar, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde görevli 687 memuru vurdu. Sayıştay, 2021 yılında yapılan kıyafet yardımlarının hukuksuz olduğu hükmüne vararak toplam 4 milyon 383 bin liralık zimmet çıkardı. Her bir memurun aldığı miktarın faiziyle birlikte geri alınması talimatı DSİ yönetimine gönderildi. Ödeme yapmayanlara haciz uygulanacak.
Tüm Kamuya Yayılabilir
Karar, sadece DSİ ile sınırlı değil. Sayıştay Temyiz Kurulu’nun 7’ye 4 oyla kesinleştirdiği bu kritik adımın, diğer kamu kurumlarında da benzer uygulamaların önünü açacağı belirtiliyor. Denetimlerin sürdüğü ve toplamda yaklaşık 250 bin memurun bu kararın etkisi altına girebileceği ifade ediliyor.
Emekliler ve Varisler de Listede
Zimmet süreci sadece aktif çalışanları değil, emekli memurları ve hatta hayatını kaybedenlerin varislerini bile kapsayacak. Sayıştay kararlarının geriye dönük olarak her yıl için ortalama 20 bin liralık bir borç çıkarabileceği, bazı kurumlarda 2024 ve 2025'te de benzer ödemelerin devam ettiği belirtiliyor.
Ne Olmuştu?
Giyim yardımı ödemeleri ilk kez 2012 yılında memurların toplu sözleşme hakkıyla başlamış, başta enerji ve madencilik hizmet kolları olmak üzere kamuya yayılmıştı. Eldiven, bot, mont, yelek gibi koruyucu kıyafetler için yapılan bu destekler yıllar içinde nakdi olarak verilmeye başlanmıştı.
Ancak Sayıştay, 2021 denetimlerinde bu uygulamayı mevzuata aykırı bularak kamu zararına yol açıldığına hükmetti. Kurumların itirazları ise Temyiz Kurulu’ndan döndü.
Yeni dönemde kamu çalışanlarını bekleyen en kritik gündem başlığı: Giyim yardımı zimmeti ve haciz tehdidi.