Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık, hileli emeklilik ve prim usulsüzlüklerine karşı denetimlerini sıkılaştırdı. Yaklaşık 200 bin kişi incelemeye alındı ve tespit edilen usulsüzlükler nedeniyle hem emeklilere hem de işverenlere cezai işlem uygulanmaya başlandı.

SGK'nın 2023 yılında 89 bin olan usulsüz işlem tespiti, 2024'te 100 bine dayandı. Sahte sigortalılık kapsamında geriye dönük incelemelerde herhangi bir süre sınırı bulunmazken, usulsüz işlemlere karışanlardan ödenen tüm primler ve maaşlar geri talep ediliyor.

ŞÜPHELİ İŞLEM YAPANLAR 3 GÜN İÇİNDE İFADE VERMELİ

SGK, şüpheli işlemleri tespit edilen emeklilere ve sigortalılara tebligat göndererek 3 iş günü içinde kuruma gidip ifade vermelerini zorunlu kılıyor. Eğer kişi belirtilen sürede başvuruda bulunmazsa, hakkındaki işlemler resen yürütülerek usulsüzlük tespit edilirse yasal yaptırımlar uygulanacak.

HANGİ EMEKLİLER VE SİGORTALILAR RİSK ALTINDA?

Özellikle gerçekte çalışmadığı halde bir iş yerinde sigortalı gösterilenler, fiilen çalışmadan sigorta primi ödenenler ve usulsüz şekilde emekli edilenler SGK'nın radarında. Son dönemde özellikle hamile kadınların geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesi için sahte sigortalı gösterildiği vakalar arttı.

SGK'nın yürüttüğü incelemeler, eş, dost veya akrabalar üzerinden yapılan sahte sigortalılık işlemlerini de kapsıyor. Geriye dönük yapılan denetimlerde zaman aşımı olmaması nedeniyle geçmiş yıllara ait tüm işlemler incelenebilecek.

USULSÜZLÜK YAPANLAR AĞIR CEZALARLA KARŞILAŞACAK

SGK, sahte sigortalılık ve hileli emeklilik işlemlerini iptal ederek, bugüne kadar ödenen maaşları ve sağlık giderlerini faiziyle geri talep edecek. Ayrıca, bu kişilere yasal ve cezai yaptırımlar da uygulanacak. İşverenler açısından da ciddi yaptırımlar devreye girecek ve usulsüz işlem yapan şirketlere yüksek tutarlarda idari para cezaları kesilecek.