Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sigaraya yönelik önemli bir açıklamada bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sigaranın insan sağlığına olan zararlarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Sağlığımız, ailemiz ve geleceğimiz için bugünü bir vesile kılarak yeni bir başlangıç yapalım, dinimizce de haram olan bu büyük tehlikeye bir an önce son verelim."

Bu açıklama, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sigarayla ilgili yayınladığı fetva ile de desteklendi. Kurulun açıklamasında, sigara kullanımının dinî açıdan caiz olmadığına dikkat çekilerek şu ifadeler yer aldı:

Bazı alimler, sigaranın, 'Tahrimen/harama yakın mekruh' olduğunu söylemişlerdir. Günümüzde birçok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve başkalarına zarar vermeme gibi temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir. Dolayısıyla bir Müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir.

Haram ve Mekruh Ne Demektir?

  • Haram, din kurallarına aykırı ve kesinlikle yasak olan eylemleri tanımlayan bir İslam terimidir.
  • Mekruh ise haram kadar kesin bir yasak içermeyen, ancak yapılmaması istenen davranışları ifade eder. Sözcük anlamıyla "hoş görülmeyen, beğenilmeyen şey" anlamına gelir.

Diyanet’in bu açıklamaları, sigarayla mücadelede hem sağlık hem de dinî boyutta önemli bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor.