Türkiye ekonomisi, son zamanlarda artan dış ticaret açığı ve ithalat rakamlarındaki hızlı artışın yarattığı baskıyla karşı karşıya. Geçtiğimiz yıl 109 milyar dolarlık rekor bir dış ticaret açığına ulaşan ülke, 2023'ün ilk yarısında da açığın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 artarak 61 milyar 235 milyon dolara yükseldiğini gösteren verilerle karşılaştı. Bu durum, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021'de 50 olan dış ticaret açığı veren fasıl sayısının 2022'de 52'ye, bu yılın ilk yarısında ise 53'e çıktığını ortaya koydu.

Ekonomim Gazetesi'nde yer alan habere göre bu artışlar özellikle tekstil, ayakkabı, kıymetli madenler ve otomotiv gibi sektörlerdeki ithalatın yükselmesine paralel olarak gerçekleşti. Tekstil ve ayakkabı sektörlerindeki ithalatın artmasıyla birlikte şirket kapanmaları ve istihdam kaybının yaşandığı gözlendi. Bu gelişmeler, ekonomi yönetimini ithalatı kontrol altına alıcı politikaları gözden geçirme yönünde harekete geçirdi.

Son gelişmelere göre, altın ithalatına getirilen yüzde 20 ek mali yükümlülüğün ardından, benzer bir hazırlığın tekstil ve ayakkabı sektörleri için de yapıldığı belirtiliyor. Özellikle ayakkabı sektörü temsilcilerine göre, gümrük verilerinde artış öngören ek mali yükümlülüklerin yakın zamanda uygulamaya konulması bekleniyor.

Türkiye ekonomisinin 3 hedefi Türkiye ekonomisinin 3 hedefi

Tekstil sektöründe son bir yılda yaşanan 586 şirket kapanışı ve 116 bini aşkın istihdam kaybı, sektör temsilcilerini ve ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Bu çerçevede, sektör temsilcilerinin 16 Ağustos'ta bir araya gelerek ithalatı zorlaştıracak önlemler almayı planladığı belirtiliyor.

Otomotiv sektörü de dış ticaret fazlası ile başladığı 2023 yılında, ilerleyen aylarda ithalatın artışı ile dış açık yaşamıştı. Bu durum, otomotiv sektörü için de önlem alınması gerekliliğini doğurdu. Bakanlık, 2000 cc ve üzeri otomobiller için ÖTV artışını içeren bir çalışma hazırlığı içerisinde olduğunu belirtiyor.

Türkiye, ek vergi ve mali yükümlülüklerle ithalatı kontrol altına almaya çalışırken, bu adımların ekonomiye nasıl yansıyacağı ve sektörlerin geleceği yakından takip ediliyor.