Aşı karşıtlarına salvo Aşı karşıtlarına salvo

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Aile Hekimliği Kanunu’nda değişiklik içeren kanun teklifi, aile hekimliği hizmetlerini yeniden düzenliyor. Buna göre, aile hekimleri mesai dışında da hizmet verebilecek. Ancak bu hizmetler, acil durumlar dışında haftalık 40 saati aşmayacak şekilde planlanacak. Çalışma saatleri, ilgili aile hekiminin talebi ve sağlık idaresinin onayıyla belirlenecek.

Bazı Raporlar Ücretli Hale Geliyor

Düzenleme, aile hekimliği hizmetlerinden bazı özel amaçlı raporların artık ücretli olacağını da öngörüyor. Ehliyet ve diğer bazı raporlar, Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği tarifeler üzerinden ücretlendirilerek vatandaşlardan tahsil edilecek. Ancak yabancılara sunulan hizmetler ve mesai dışındaki bazı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları gibi hizmetler bu kapsam dışında tutulacak.

Gelirler Sağlık Hizmetlerine Yönlendirilecek

Ücretli rapor ve hizmetlerden elde edilen gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye hesaplarına yatırılacak. Bu gelirlerin, aile sağlığı merkezi giderleri ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gibi amaçlar doğrultusunda harcanması planlanıyor. Ayrıca, bu gelirlerden aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına da ödeme yapılabilecek.

Veri Paylaşımı Yetkisi

Teklif kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları gibi kuruluşların personeli için kurulan özel sandıklarla veri paylaşımı yapılmasının önü açılacak. Bu düzenleme, sağlık hizmetlerinin daha geniş bir veri altyapısı üzerinde etkin şekilde yürütülmesine olanak tanıyacak.

Düzenlemeler Ne Getiriyor?

Yeni kanun teklifinin öne çıkan başlıkları şu şekilde:

  • Mesai dışında aile hekimliği hizmeti verilebilecek.
  • Özel amaçlı raporlar, Sağlık Bakanlığı’nın tarifesi üzerinden ücretli hale gelecek.
  • Elde edilen gelir, sağlık hizmetleri için kullanılacak.
  • Aile hekimliği hizmetleri için veri paylaşımı yetkisi genişletilecek.
Editör: Haber Merkezi