Türkiye, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'da büyük yıkıma neden oldu. Resmi verilere göre, 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi yaralandı.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, yaşanan acılar hala tazeliğini koruyor. Deprem bölgesinde yaraların sarılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, NTV’de önemli açıklamalarda bulundu.
TIKLA-ÖĞREN: KONYA'DA EN RİSKLİ BÖLGELER BELLİ OLDU
TIKLA-ÖĞREN: KONYA'NIN FAY HATLARI NEREDEN GEÇİYOR?
TIKLA-ÖĞREN: KONYA'DA GERGİN BEKLEYİŞ
"Deprem Dirençli Kentler Şart"
Görür, depremin ardından yapılan çalışmalara ilişkin, "Yıkılanları tamir etmek için elbette ki çok şey yapıldı. Ancak eski duruma dönmek bizi kurtaran şey değil. Asıl hedefimiz, kentlerimizi deprem dirençli hale getirmek. Ancak şu ana kadar yapılanlar sadece yara sarmaktan ibaret" dedi.
Depremden önce önlem alınması gerektiğini vurgulayan Görür, "Yeni yol, deprem gelmeden önce zararlarını minimize etmekten geçiyor. Japonya, Tayvan, Çin ve ABD bu konuda ciddi adımlar atıyor" ifadelerini kullandı.
"6 Şubat Depremleri Sürpriz Değildi"
Depremin önceden bilindiğini belirten Görür, şu ifadeleri kullandı:
Güneydoğu'daki deprem bizim için sürpriz değildi. Bu depremin olacağını biz bekliyorduk ve söylüyorduk. Yerel yönetim, merkezi yönetim, halk da dahil herkes biliyordu. Eğer 1999’dan itibaren bu bölge depreme hazırlansaydı, bu kadar insanımız ölür müydü? Deprem sadece müteahhitlerin sorunu değil, hepimizin sorumluluğunda.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirten Görür, "Burada az deprem var, burada çok var diye bölümlendirmeye gerek yok. Türkiye’nin her yerinde her an deprem olabilir. Deprem dirençli kentler ve köyler oluşturmalıyız" dedi.
Hangi Bölgeler Risk Altında?
Görür, en yüksek deprem riskine sahip bölgeleri de sıraladı.
- Erzincan - Bingöl Karlıova hattı: "Bu bölgede en son büyük deprem 1790’larda oldu. Fay hattı 250 yılda bir deprem üretiyor ve süre doldu. 2030'lara kadar burada büyük bir deprem bekleniyor."
- Bingöl Karlıova - Bingöl Göynük hattı: "1860'larda deprem olmuş, burası hala kırılmadı."
- Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı: "Doğu Anadolu Fayı kırıldı ancak Bitlis-Zagros hattı kırılmadı. Adıyaman, Siirt, Diyarbakır ve Hakkari büyük risk altında."
Marmara’da Büyük Deprem Bekleniyor
Marmara Bölgesi'nde büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirten Görür, şu bilgileri paylaştı:
Marmara Denizi'nde 7’den büyük deprem olacağını tartışmıyoruz bile. ABD’li bilim insanları, 1999’dan itibaren 30 yıl içinde bu bölgede 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem olma olasılığını yüzde 47 olarak hesapladı. Bu çok ciddi bir risk. İstanbul ve çevresini derhal depreme hazırlamamız gerekiyor.
"Depreme Hazırlık Bakanlığı Kurulmalı"
Depreme hazırlık çalışmalarının yetersiz olduğunu söyleyen Görür, bir bakanlık kurulması gerektiğini savundu:
Bölgedeki yapı stoğunun yüzde 60’ı deprem dirençli değil. Marmara çökerse, Türkiye ekonomisi çöker. Gerçek beka meselesi budur. Depremi unutmayalım. 24 saat aralıksız çalışacak bir bakanlık kurulmalı. Eğer bugün harekete geçersek, 20 yıl içinde Türkiye’yi depreme dirençli hale getirebiliriz.
Türkiye’nin depreme karşı daha dirençli hale gelmesi için önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirten Görür, özellikle riskli bölgelerde yapı denetimlerinin sıkılaştırılması ve kentsel dönüşüm projelerinin daha ciddi şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.