Dünya genelinde korku ve endişeye neden olan Omicron varyantının alt türevi olan Eris, Türkiye'de henüz görülmedi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Eris varyantının Türkiye'deki durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Alper Şener, son üç ay içerisinde dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısında yaklaşık yüzde 80'lik bir artış olduğunu belirtti. Ancak henüz Eris varyantına Türkiye'de rastlanmadığını vurguladı. Şener, sahadaki gözlemlere dayanarak, acil servis başvuruları, test pozitiflikleri, yoğun bakım ve hastane yatışlarında Kovid-19 açısından bir artış olmadığını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün izlemeye aldığı Eris varyantının Türkiye'deki görülme durumu hakkında Prof. Dr. Alper Şener, "Türkiye'de henüz bu alt grup varyantla ilgili bir geri bildirim yok" dedi. Şener, Türkiye'nin aşılama stratejisine de değinerek, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen "hibrit aşı" stratejisinin vaka sayılarının artışını engelleyebileceğini ifade etti. mRNA aşıları ve inaktif aşıların kombine şekilde uygulandığı hibrit aşılamanın, Eris gibi alt grup varyantlara karşı daha etkili bir bağışıklık sağlayabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Alper Şener, okulların açılmasıyla birlikte büyük kentlerde Eris varyantının görülme olasılığına da dikkat çekti. Eris varyantının Kovid-19 ile benzer belirtiler gösterdiğini söyleyen Şener, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, eklem ağrısı, gözlerin arkasında ağrı, kuru öksürük, halsizlik gibi semptomların olduğunu belirtti. Bu nedenle, bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka Kovid-19 PCR testi yaptırması gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü, Omicron alt türevi Eris varyantını "izlenmesi gereken varyant" olarak tanımlayarak, Eris'in diğer Kovid-19 varyantları gibi küresel düzeyde düşük bir halk sağlığı riski oluşturduğunu ifade etti. Eris'in özelliklerine bağlı olarak küresel düzeyde yayılma potansiyeline sahip olduğu ve vakalarda artışa neden olabileceği belirtilmişti.