Türkiye'de ilaç krizi giderek derinleşiyor. Son olarak Novartis firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı 14 kritik ilacın satışını durdurdu.

Novartis'in ecza depolarına gönderdiği açıklamaya göre, söz konusu ilaçlar arasında Exelon, Trileptal ve Desferal gibi önemli ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçlardan bazılarının Türkiye'de eşdeğeri bulunmuyor.

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, "Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

Güner, "Transdermal Flaster, Kapsül ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Exelon'un Transdermal Flaster ambalajlarının teminini Ağustos 2023'ten itibaren; Film Kaplı Tablet ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Trileptal'in Film Kaplı Tablet ambalajlarının teminini Temmuz 2023'ten; Desferal'in teminini ise Şubat 2024'ten itibaren olmak üzere devam ettirememekteyiz" dedi.

"Bu kararı alırken, alternatif tedavilerin mevcut olması ve/veya ürünlerimizin farklı formlarının erişimde kalması bizim için önemli bir kriter olmuştur" diye konuşan Güner, "Yaşanan süreçte karşılaşılan problemler ülkemiz sağlık otoriteleri ile paylaşılmış, ilgili başvurular yapılmış ve nihayetinde bahsi geçen ürünlerimizin tedarikinin devam ettirilemeyeceği bilgisi 4 Nisan 2023 tarihinde yetkili devlet kurumlarına iletilmiştir" ifadelerini kullandı.

Hastalar için ciddi risk

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Novartis'in satışını durdurduğu ilaçlar arasında Türkiye'de eşdeğeri olmayan ilaçların da bulunduğunu belirterek, hastalar için ciddi risk ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Özcan, Novartis'in yeni yıl itibarıyla satışını durdurduğu ilaçlara zaten uzun süredir zorlukla ulaşabildiklerini, başka firmaların da benzer şekilde ya satışı tamamen durdurma ya da çok sınırlı arz gibi adımlar attığını belirterek, ilaç krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

Avro kurunun şu an 33 lira olduğunu ancak ilaçta geçerli kurun 17,55 TL olduğunu belirten Özcan, ilaç firmalarının son açıklanan yüzde 25'lik zamdan memnun kalmadığını ve birçok ilacın temininde zorluk yaşandığını söyledi.

İlaç firmalarının ayrıca ödeme vadelerini kısaltma yoluna gitmeye başladığını aktaran Özcan, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 90 gün vadeyle ödeme alan eczanelerin 30 gün vadede firmalara ödeme yapmasının mümkün olmadığı, bu gelişmenin de ilaç krizini büyüteceği uyarısında bulundu.

Novartis'in satışını durdurduğu 14 kritik ilaç şunlardır:

  • Exelon (rivastigmin transdermal sistem): Alzheimer hastalığında hafıza ve bilişsel işlevleri geliştirmeye yardımcı olan bir ilaçtır.
  • Trileptal (okskarbazepin): Epilepsi tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
  • Desferal (deksferodiamine): Wilson hastalığında demir birikimini önlemeye yardımcı olan bir ilaçtır.
  • Nootropil (piracetam): Hafıza, dikkat ve öğrenmeyi geliştirmeye yardımcı olan bir ilaçtır.
  • Nifedipin (nifedipin): Göz tansiyonunun tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
  • Lamotrigin (lamotrigin): Epilepsi tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
  • Citalopram (citalopram): Depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
  • Ipratropium (ipratropium bromür): Astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
  • Triamteren/hidroklorotiyazid (triamteren/hidroklorotiyazid): Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
  • Atenolol (atenolol): Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
  • Levothyroxine (levotiroksin): Hipotiroidizm tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
  • Glimepirid (glimepirid): Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.