Türkiye'de okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. 11 Eylül'de başlayacak yeni eğitim-öğretim yılında 19 milyonu aşkın çocuk okullarda yüz yüze eğitime devam edecek.

Bu kapsamda, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Çocuk Göğüs Hastalıkları Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, okulların açılmasıyla birlikte enfeksiyon riskinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Aslan, "Yeni okul döneminde çok sayıda çocuğun kapalı ortamda bir arada bulunması nedeniyle COVID-19'un yeni varyantlarında, grip enfeksiyonlarında ve özellikle de kızamık vakalarında yükseliş bekliyoruz. Özellikle de damlacık ve solunum yoluyla bulaşan kızamık olgularındaki artış epey dikkat çekici" dedi.

Kızamık vakalarında artış var

Aslan, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Türkiye'nin kızamık olgularının yüksek görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını belirterek, "Okulların açılmasıyla da kızamık olgularında daha da artış olacağı öngörülüyor. Bu artışın nedeni, kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik olan çocuklar" diye konuştu.

Mevsimsel grip belirtilerine dikkat

Geçtiğimiz yıllarda geçirilen viral hastalık salgınlarının yeni okul döneminde de görülebileceğini belirten Aslan, aileleri endişelendiren COVID-19 salgının çocuklara etkisi konusunda şunları aktardı:

"Son birkaç yıla damgasını vuran COVID-19'un bu dönemde yeni varyantları ile karşımıza geleceği öngörülüyor. Ancak bu virüsün ağır hastalık yapıcı etkileri olup olmayacağı ve nasıl seyredeceği konusu erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da önümüzdeki aylarda belli olacak. Halihazırdaki durumda çocuklarda ağır COVID-19 olgularına rastlamıyoruz. Ancak okulların açılması mevsimsel olarak grip enfeksiyonlarının arttığı döneme denk geliyor. Dirençli ateş, üst ve alt solunum yolu enfeksiyon bulguları, yaygın kas ağrıları ve ishal ile kendini gösteren mevsimsel grip konusunda dikkatli olunmalı."

Ara başlık: Hasta çocuğu okula göndermeyin

Aslan, enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi konusunda şu önerilerde bulundu:

  • Okullarda el yıkama ve hijyen koşullarına uyulması,
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış çocukların evde eğitim görmesi,
  • Ailelerinde yaşlı ya da bağışıklık sistemi bozukluğu bulunan bireyler olan çocuklarımızın maske ve mesafeye dikkat etmesi,
  • Hastalık belirtileri gösteren çocukların okula gönderilmemesi ve ivedilikle sağlık kurumlarına götürülmesi,
  • Aşı eksiği olan çocukların aşılanmaları konusuna ailelerin gereken önemi vermesi.

Uzmanlar, özellikle kapalı alanlarda ve toplu ulaşım araçlarında maske takılmasının enfeksiyon riskini azaltacağını belirtiyor.

Editör: Haber Merkezi