Türkiye'de alım gücü azalmaya devam ediyor. Dolar/TL kuru 29,01 TL, Euro/TL kuru 31,29 TL'ye yükselirken, politika faizi yüzde 33,5 seviyesinde kaldı. Çeyrek altın 3.290 TL, gram altın fiyatı 1.944 TL'ye ulaştı.

İkinci el otomobil ve konut satışlarında durgunluk yaşanıyor. Ekonomistler önümüzdeki günlerde daralmanın süreceğini öngörüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki yıl küçük esnafın ve üreticilerin iç piyasada ürün satamayacağını ve ihracata yönelmek için devlet kurumlarından destek istemelerini ve ihracat yapmanın yollarını aramalarını istedi. Şimşek, bunun en önemli sebebinin ise iç piyasada yaşanacak daralma olacağını bildirdi.

Danadan sonra eve ortak girme dönemi! Ortak Konut Kredisi can suyu olacak Danadan sonra eve ortak girme dönemi! Ortak Konut Kredisi can suyu olacak

Bankalar ise ihtiyaç, konut ve otomobil kredilerinde yüksek faiz uyguluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, kasım ayında TÜFE yüzde 3.28 artarken, yıllık bazda TÜFE yüzde 61.98 artış gösterdi. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)'a göre ise aylık yüzde 5,58 artarken 12 aylık enflasyonu yüzde 129,27 olarak açıkladı.

Alım gücünün azaldığı Türkiye'de önümüzdeki günlerde yaşanabilecek olası gelişmeler şöyle sıralanabilir:

  • Ekonomik daralma ve işsizlik artışı: Alım gücünün azalmasıyla birlikte tüketim talebinde düşüş yaşanması bekleniyor. Bu durum, ekonomik daralmaya ve işsizlik artışına neden olabilir.
  • Enflasyonda artış: Alım gücünün azalmasıyla birlikte enflasyonda da artış yaşanması muhtemel. Bu durum, daha fazla gelir kaybına ve daha fazla daralmaya neden olabilir.
  • Sosyal huzursuzluk: Alım gücünün azalmasıyla birlikte sosyal huzursuzluk riski de artabilir. Bu durum, protestolar ve gösterilere neden olabilir.

Ekonomistler, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde zor bir süreçten geçeceğini öngörüyor. Alım gücünün azalmasıyla birlikte yaşanabilecek olası gelişmeler, Türkiye ekonomisini daha da zor durumda bırakabilir.

Editör: Haber Merkezi